POJAČAVAJU BEZBEDNOST: Austrija i Švajcarska spremaju zajedničku vojnu obuku!
Foto: Bundesheer

Saradnja

POJAČAVAJU BEZBEDNOST: Austrija i Švajcarska spremaju zajedničku vojnu obuku!

Austrija -
Austrija i Švajcarska su prirodni partneri, ocenio je ministar Klug dodajući da pilot-projektom dve zemlje žele iduće godine da testiraju zajedničku obuku regruta

BEČ - Austrija i Švajcarska nameravaju da pojačaju svoju saradnju u bezbednosnoj politici i mogle bi uskoro imati zajedničku obuku regruta, prenosi danas austrijska štampa.

Ministri odbrane Austrije i Švajcarske, Gerald Klug i Uli Mauere dogovodili su juče pojačanu sarađu dve zemlje u oblasti odbrane na sastanku u Lonu pokraj Berna.

"Austrija i Švajcarska su prirodni partneri", ocenio je Klug dodajući da pilot-projektom dve zemlje žele iduće godine da testiraju zajedničku obuku regruta.

To treba da bude u obliku vežbi na kraju osnovne obuke i trajaće tri do četiri nedelje, objasnio je Klug. Takođe i kod transporta vazdušnim putem Maurer i Klug žele analizu zajedničkih rešenja.

Švajcarska administracija trenutno procenjuje nabavku odgovarajućeg tipa aviona, a Maurer se izjasnio za "pul rešenje" zajedno sa Austrijom.

Austrijska vojska poseduje tri transportna aviona tipa Herkules C-130, prema Maureru upravu ono što Švajcarska traži. Švajcarska će, kako je najavio, analizirati i uporediti sa opcijom kupovine, konkretnu ponudu Austrije.

Maurer i Klug su se dalje dogovorili da iduće godine pozovu dalje države na "Samit nesvrstanih i neutralnih u Evropi".

Kao učesnici mogli bi doći u obzir skandinavske zemlje i Irska, a cilj je da se definiše koju ulogu te zemlje sa svojom aktivnom neutralnošću mogu imati u različitim konfliktima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track