KORUŠKA PRED BANKROTOM: U kasi ima para za još samo mesec i po dana!

PRETI IM KATASTROFA

KORUŠKA PRED BANKROTOM: U kasi ima para za još samo mesec i po dana!

Austrija -
I pored brojnih obaveza kancelar Verner Fajman je pre nego što je otputovao u Brisel, primio predstavnike Koruške, što pokazuje dramatično stanje

BEČ - Austrijska pokrajina Koruška preti da postane nova Grčka, te su se predstavnici pokrajinske vlade obratili austrijskom kancelaru Verneru Fajmanu da im finansijski pomogne kako bi izbegli finansijske probleme. I pored brojnih obaveza kancelar je, pre nego što je otputovao u Brisel, primio predstavnike Koruške, što pokazuje dramatično stanje.

Predsednik pokrajine Peter Kajzer upozorio je savezne vlasti da njegovoj pokrajini preti sudbina Grčke, to jest finansijski krah. Koruška, kako je objasnio, ima finansije samo za još šest nedelja, a potom će ostati bez novca. Prema njegovim rečima, Koruškoj je hitno potrebno 340 miliona evra, jer u suprotnom preti finansijska katastrofa. Krah "Hipo Alpe Adria" banke teško je pogodio pokrajinu, kojoj je zabranjeno i preko finansijskih tržišta uzimanje kredita.

Poslednja nada koruških vlasti jeste dobijanje kredita od Savezne agencije za privatizaciju. Pregovori sa saveznim vlastima bili su veoma teški, na šta ukazuje činjenica da je razgovor trajao skoro tri sata. Kajzer je poručio da se radi o budućnosti Koruške, koja je u poslednje tri godine puno toga uradila u oblasti štednje.

Što se pregovora sa saveznim vlastima tiče, on je rekao da još nema rezultata i da je dogovoreno da oni budu nastavljeni u ponedeljak, kada će o detaljima biti razgovarnao na ministarskom nivou.koje je imala od sebe, vrlo je mala verovatnoća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track