STRANCI GLAVNI DILERI U BEČU: Balkanci i Turci na marginama, Afrikanci kontrolišu prodaju droge!
Foto: ORF

Kriminal

STRANCI GLAVNI DILERI U BEČU: Balkanci i Turci na marginama, Afrikanci kontrolišu prodaju droge!

Austrija -
Građani bivše Jugoslavije i Turske su dileri na lokalnoj sceni, u pojedinim delovima Beča, kaže Volfgang Prajscler

BEČ - Strane bande vode glavnu reč u ilegalnoj trgovini narkoticima u Austriji, kaže koordinator za pitanja droge u Nacionalnoj upravi policije Volfgang Prajscler (Wolfgang Preiszler).

"Već je skoro uobičajen prizor da jedan ili dvojica Afrikanca "ordiniraju" na linijama metroa 6 i 4. Prilaze im uglavnom neuredne osobe kojima Afrikanci daju plastične kesice sa drogom, a ovi njima novac. Bela kuglica znači kokain, šarena heroin. Ponekad su kuglice heroina glatko zapakovane, tako da diler može da ih sakrije u ustima. Ukoliko se pojavi policija loptica se jednostavno proguta", kaže Prajscler za austrijski portal Necenzurisano.

On objašnjava da su sa jedne strane Afrikanci kao dileri, a s druge Austrijanci kao kupci. Zavisnici su veoma često prisiljeni na prostituciju ili druge nezakonite radnjie, objašnjava Prajscler.

"U novije vreme, pored Afrikanaca pojavljuju se i osobe sa severa Afrike, prvenstveno kao prodavci hašiša. Među njima uglavnom nema azilanata. Pored njih, tu su i građani bivše Jugoslavije i Turske. Oni su dileri na lokalnoj sceni, u pojedinim delovima Beča'', kaže Prajscler.

On je na čelu Grupe za ulični kriminal koja se bavi problemom narkotika u Beču. Od 2003. godine uz pomoć volontera godišnje uhvate oko 1.100 osumnjičenih za dilovanje droge. Ove godine je do početka aprila bilo 215 hapšenja.

"Istina je da su naše akcije uperene prvenstveno protiv stranaca, ali ne zato što smo mi zli rasisti, već zato što su većina počinilaca stranci i imigranti. U našim akcijama ima i nasilja. Na kraju bude povređenih na obe strane'', objašnjava Prajscler.

Zabrinjava podatak da od 1.100 uhapšenih dilera skoro 300 u Austriji ima status azilanata. Policija je prošle godine zaplenila 135.000 evra u kešu, 2,3 kilograma heroina, 2,5 kilograma kokaina i 92 kilograma kanabisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track