JOŠ SE NADAJU DA JE ŽIV: Oteti Srbin (39) već dva meseca u rukama džihadista!
Foto: Facebook

ZAROBLJEN U LIBIJI

JOŠ SE NADAJU DA JE ŽIV: Oteti Srbin (39) već dva meseca u rukama džihadista!

Austrija -
Austrijski krizni štab strahuje da je život Dalibora Savičića ugrožen zbog poslednjih okršaja vojnika i terorista u centralnoj Libiji

BEČ - Pre 57 dana pripadnici terorističke Islamske države zarobili su Dalibora Savičića (39), Autrijanca srpskog porekla. Austrijski krizni štab veruje da se njegov položaj zbog nedavnih nemira znatno pogoršao, ali da postoji nada da je on još uvek živ.

Austrijski krizni štab strahuje da je zbog poslednjih ozbiljnijih okršaja vojnika i terorista u centralnoj Libiji i u glavnom gradu Tripoliju možda ugrožen i život Savičića. Na zapadu je došlo do okršaja vojske i pripadnika terorističke Islamske države zbog pokušaja preuzimanja vlasti u primorskim gradova. Borbe su vođene i oko grada Sirte, u kome se najverovatnije nalazi i Dalibor Savičić, između 166. Misrata brigade i pripadnika terirističke islamske države “Wilayat Tarabulus”.

Iako je Misarta brigada 22. aprila javila da nisu u stanju da napadnu ekstremiste usled loše materijalne situacije i nedovoljno vojnika, ipak je došlo do napada i javljeno je da je Misarta brigada uspela da zauzme južni deo grada. Postojala je nada da će posle zauzimanja ovog dela grada biti olakšano oslobađanje talaca, a među njima i Savičića. Međutim ubrzo stužu zabrinjavajuće vesti iz grada Al Baida gde su pronađena tela šest novinara koji su zarobljeni pre šest meseci. Žrtvama su prerezana grla.

U Austrijskom kriznom štabu veruju da teroristička grupe “Wilayat Barqua”, koja drži Dalibora kao taoca, nije toliko radikalna kao grupa u Siriji i da postoji mogućnost pregovora kako bi se oslobodio oteti Dalibor Savičić.Da podsetimo oko 150 terorista sa 30 automobila (pik-ap) upalo je 6. marta na područje jednog od najvećih naftnih nalazišta Al Gani (Al-Gahni) u centralnoj Libiji i demoliralo mašine, obezglavilo sedmoricu libijskih pripadnika obezbeđenja i uzelo kao taoce devet radnika austrijsko-malteške naftne firme.

Početkom aprila meseca oslobodili su trojicu zarobljenika, dvoje iz Bangladeša i jednog iz Gane u blizni grada Sirte, a sumnja se da se tu nalazi i Savičić. Ovi oslobođeni zarobljenici nisu međutim mogli precizno da kažu ništa Daliboru, jer su ih na putu do grada Sirte podelili u dve grupe. U jednoj su bili samo muslimani a u drugoj pripadnike drugih vera u kojoj je bio i Savičić.

(M. Ć.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track