ZARATILI ZBOG PUTARINA: Austrija će tužiti Nemačku jer im zavlači ruku u džep!
Foto: Reuter

DIŽU BUNU

ZARATILI ZBOG PUTARINA: Austrija će tužiti Nemačku jer im zavlači ruku u džep!

Austrija -
Ministar saobraćaja Austrije Alojz Šteger savetuje građanima da čuvaju račune od plaćene putarine, jer ako dobiju proces Nemačka će morati da im vrati novac

BEČ - Nakon što je nemački Bundesrat usvojio zakon o uvođenju putarina za strance, Austrija je započela kampanju protiv te odluke i zahteva od EU da se utvrdi da li je zakon u saglasnosti sa principima Unije. Ministar saobraćaja Austrije Alojz Šteger (Alois Stöger) uputio je protestno pismo Briselu i zahtevao od Evropske komisije da podnese tužbu protiv Nemačke.

"Nemačka putarina je u suprotnosti sa osnovnim principima EU, i zbog toga Brisel treba da reaguje i podnese tužbu", naglasio je Šteger dodajući da će Austrija iskoristiti sva moguća pravna sredstva protiv "putarine za strance". U pismu evropskoj komesarki za saobraćaj Violeti Bulc, Šteger traži da Brisel što pre utvrdi usklađenost novog nemačkog zakona o putarinama sa principima EU.

Austrija sada pokušava i druge zemlje EU da pridobije za podnošenje tužbe."Pozivamo druge zemlje EU da nam se priključe", poručio je Šteger podvukavši da uvođenje mera na teret svih stranaca predstavlja kršenje osnova EU, koje zahtevaju ravnopravni tretman svih građana Unije.

Svoj zahtev Šteger je obrazložio tvrdnjama eksperta za evropsko pravo Valtera Obveksera sa Univerziteta u Insbruku, da Nemačka naplatom putarina strancima krši zakone EU. Ukoliko u naredna tri meseca ništa ne bude preduzeto od strane EU, kako je najavio Šteger, Austrija namerava sama da podnese tužbu. Pošto novi zakon treba da stupi na snagu početkom iduće godine Šteger savetuje građanima da čuvaju račune od plaćene putarine, jer ako dobiju proces Nemačka će morati da im vrati novac.

Najmanje jednom godišnje 1,8 miliona Austrijanaca putuje u Nemačku, a od iduće godine moraće da plate putarinu, koja će se vozačima nastanjenim u Nemačkoj, vratiti kroz porez na automobile. Da bi zakon o putarini stupio na snagu potrebno je još samo da ga potpiše predsednik Nemačke Joahim Gauk, (Joachim Gauck) i da bude objavljen u Službenom glasniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track