KANCELAR FAJMAN: Grčkoj odložiti otplatu dugova za pet godina!
Foto: Reuters

Izbeći stečaj

KANCELAR FAJMAN: Grčkoj odložiti otplatu dugova za pet godina!

Austrija -
Fajman je upozorio na opasnost od stečaja Grčke, rekavši da postoji opasnost "zaraze" za druge države. Novi paket mera ne znači, kako je objasnio, da će vladi u Atini biti otpisan dug

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) smatra da bi u rešenju problema u vezi dugova Grčke trebalo Atini dati mogućnost odlaganja isplate kredita.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh, rekao da je potreban "paket mera" za stabilizaciju Grčke za narednih pet godina, a zauzvrat bi Atini trebalo odobriti odlaganje otplate dugova pod "strogim pravilima i uslovima".

Fajman je upozorio na opasnost od stečaja Grčke, rekavši da postoji opasnost "zaraze" za druge države. Novi paket mera ne znači, kako je objasnio, da će vladi u Atini biti otpisan dug.

"Grci ne treba da ne plate ništa, ali bi trebalo odobriti otplatu za pet godina. Za to je potrebno usvojiti paket koji predviđa štednju i reforme, ali i omogućava investicije", naglasio je Fajman.

"U narednom periodu ću se lično pojačano za to zalagati da sa Grcima postignemo trajnije i dugoročnije rešenje, kao što smo uspeli i u vezi bankarske krize", rekao je on.

Iz kabineta Fajmana je agenciji APA rečeno da se ovaj predlog kancelara ne odnosi na tekući rok 30. juni, jer do tada bi Atina trebalo da se dogovori sa poveriocima o potrebnim reformama, kako bi dobila drugu tranšu iz paketa pomoći u visini od 7,2 milijardi evra.

Nakon toga, kako je istakla portparolka kancelara Suzane Enk, trebalo bi postići dugoročnije rešenje. Inače Fajman planira, prema ranijim najavama, da još tokom ovog meseca poseti Atinu, ali, kako istice Enk, neće preuzeti nikakvu ulogu posrednika u sporu oko dugova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track