AUSTRIJSKI MINISTAR: Ne bi bilo fer da samo nekim strancima smanjimo porodični dodatak!
Foto: Reuter, 25.02.2015

Socijalna pitanja

AUSTRIJSKI MINISTAR: Ne bi bilo fer da samo nekim strancima smanjimo porodični dodatak!

Austrija -
Ne bi bilo fer da deca Rumuna koji radi ovde imaju manji porodični dodatak od dece Nemca koji radi u Austriji, rekao je Rudolf Hundstorfer za radio ORF

BEČ - Austrijski ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer (SPÖ) kaže da bi smanjivanje porodičnog dodatka za decu stranaca koji rade u Austriji, a dolaze iz pojedinih članica EU, bilo nepravedno i da Austrija to pitanje ne razmatra.

Podsetimo, reč je pre svega Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Bugarskoj, gde iz Austrije na ime porodičnog dodatka godišnje odlazi oko 150 miliona evra.

Ta suma je u 2013. iznosila čak 206 miliona evra, zbog čega je ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurc) pozvao na hitnu promenu propisa na nivou EU.

"Državljani EU koji rade kod nas imaju pravo na porodični dodatak propisan austrijskim zakonom, iako njihova deca ne žive ovde. Ne bi bilo fer da deca Rumuna koji radi ovde imaju manji porodični dodatak od dece Nemca koji radi u Austriji", rekao je Hundstorfer za radio ORF.

On je napomenuo da se radi o privatnom stavu ministra Kurca i da austrijska vlada po tom pitanju neće ništa menjati, osim ako se na nivou EU ne odluči da se porodični dodatak za svaku zemlju podešava na osnovu prosečnog dohotka u njoj, a ne u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track