Preko Luke Kopar za Austriju ide 18 miliona tona robe
Foto: TANJUG

Ekonomija

Preko Luke Kopar za Austriju ide 18 miliona tona robe

Austrija -
U teretu za Austriju najviše ima drveta, papira i rude gvožđa koji se transportuju u kontejnerima

KOPAR - Luka Kopar postala je najvažnija luka za Austriju, gde je lani sa gotovo šest miliona tona pretovarene robe za tu zemlju ostvarila tržišni udeo od 30 odsto, a među južnoevropskim lukama njen udeo je čak 67 odsto, prema podacima koje je objavio specijalizovani austrijski časopis Verkehr.

"Austrija je tradicionalno najvažnije tržište Luke Kopar. Od ukupno 18 miliona tona koje smo lani pretovarili u Kopru, austrijskog tereta bila je trećina", rekao je predsednik Uprave Luke Kopar Dragomir Matić, prenosi portal Seebiz.

Prema njegovim rečima, u teretu za Austriju najviše ima drveta, papira i rude gvožđa koji se transportuju u kontejnerima. Veliki deo tih kontejnera, kako je dodao, svaki dan se odvozi u Kargo Centar u Gracu, koji je jedan od najvažnijih distributivnih centara u Austriji.

Matić je protekle sedmice potpisao sporazum o saradnji sa Kargo Centrom u Gracu od kojeg u Kopru očekuju dodatni rast broja kontejnera za austrijska preduzeća.

Luka Kopar pretovarila je u aprilu 2,02 miliona tona tereta, što je čak 85 odsto više nego u istom mesecu prošle godine i predstavlja istorijski rekord za april mesec.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track