SIMBOL BORBE PROTIV NACIZMA: Umrla austrijska otporašica Irma Švager
Foto: Prinskrin Yt

In memoriam

SIMBOL BORBE PROTIV NACIZMA: Umrla austrijska otporašica Irma Švager

Austrija -
Bila je društveno aktivna do kraja života, a poslednji govor održala je u januaru u Beču tokom komemoracije povodom 70. godišnjice oslobođenja Aušvica

BEČ - Irma Švager (Irma Schwager), austrijska heroina i simbol anti-nacističkog otpora preminula je u 95. godini u Beču, saopštila je Komunistrička partija Austrije.Rođena u jevrejskoj porodici u Beču 1920. godine, Irma je 1938. godne pobegla iz domovine i završila u redovima otpora u okupiranoj Francuskoj.Imala je veoma opasan zadatak da nemačke vojnike stacionirane u Francuskoj pokuša da okrene protiv nacista. Njeni saborci uglavnom su bili uhapšeni i poslati u Aušvic, a ona je nekoliko puta izbegla hapšenje, poslednji put kada je Gestapo pretresao njen stan.

"Ne sećam se da sam ikada bila uplašena", izjavila je jednom prilikom ova izuzetna žena.

Irma se u Beč vratila 1945. godine i saznala da joj je skoro cela porodica ubijena. Ostala je u srcu komunista do kraja života, a bila je i počasni predsednik austrijske Komunističke partije. Vodila je i kampanju za ženska prava.Bila je društveno aktivna do kraja života, a poslednji govor održala je u januaru u Beču tokom komemoracije povodom 70. godišnjice oslobođenja Aušvica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja