PRESE: Beč je centar evropskih islamista!
Foto: Yt

Jaka salafistička scena

PRESE: Beč je centar evropskih islamista!

Austrija -
Mohamed Mahmud i Mirsad Omerović, najpoznatije su ličnosti austrijske salafističke scene, ocenjuje austrijski list

BEČ - Brojni sudski postupci protiv muslimanskih fanatika u Austriji nisu slučajnost, jer su se u skorijoj prošlosti u Beču sastajali najpoznatiji iz salafističke scene, ističe danas bečki dnevnik Prese.

Mohamed Mahmud i Mirsad Omerović, koji sebe naziva Ebu Tejmom, najpoznatije su ličnosti austrijske salafističke scene, koji su bili deo mreže koja je imala veliki značaj za širenje salafizma u gotovo polovinu Evrope, tvrdi list.

Prese ukazuje da su teren pripremili braća Džamaludin i Farad Q, iz Beča, poreklom iz Avganistana, koji su prevodili i širili arapske sadržaje radikalnim propovedačima. Sredinom 2000-tih oni su počeli, u jednoj džamiji u Beču, da organizuju jednu grupu, čiji članovi su bili Omerović I Mahmud.

Salafista, Irfan Peci, takođe rodom iz Bosne, bio je deo ove grupe i delovao je u okviru Globalnog islamističkog fronta. Peci se otisnuo u Nemačku gde je vrbovan od strane nemačke obaveštajne službe kao doušnik, a početkom ovog meseca objavio je knjigu o tom dobu.

Mahmud je, posle vremena provedenog u zatvoru, početkom 2010-tih otišao u Nemačku, gde je sa bivšim reperom Deso Dogom osnovao pokret "Milatu Ibrahim", čija je ideološka osnova bila dokumentacija koju su sa arapskog prevela braća Q.

Danas su Mahmud i Deso Dog aktivni u Islamskoj državi i postoje video i foto materijali njihovog prisustva prilikom odsecanja glava taoca. Mahmud je tokom pritvora u Austriji izgubio na uticaju, ali su na njegovo mesto došli drugi simpatizeri Al kaide - Austrijanaca Maksud L.i Nemac Jusuf O, koji su iz Beča organizovali putovanja u pakistanske kampove za obuku terorista.

Specijalne snage austrijske policije Kobre presekle su jednu grupu "putnika" i uhapsile njih dvojicu. Posle njih nastupilo je vreme Mirsada Omerovića, čiji je najverniji sledbenik bio Abu-Nagi, koji je poznat po akciji deljenja Kurana.

Zajedno su propovedali u Beču u džamijama u kojima se okupljaju salafisti. Mirsad Omerović je od kraja prošle godine u istražnom pritvoru, pošto je uhapšen u akciji usmerenov protiv lica iz Beča i Graca koja su osumnjičena za finansiranje Islamske države i vrbovanje boraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track