Najnovije vesti

USPELA PETICIJA: Za istupanje iz EU 261.159 građana Austrije!

Glas naroda

USPELA PETICIJA: Za istupanje iz EU 261.159 građana Austrije!

Austrija
Parlament će, prema zakonu, morati da se bavi zahtevom inicijatora peticije, pošto je više od 100.000 građana potpisom podržalo zahtev za istupanje Austrije iz EU

BEČ - Inicijatori peticije za istupanje Austrije iz EU uspeli su u nameri da svoj zahtev nametnu austrijskom parlamentu, pošto je 4,12 odsto građana sa pravom glasa potpisom podržalo peticiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je da je peticiju, čiji je rok za potpisivanje istekao juče, potpisalo 261.159 Austrijanaca. Ovom podrškom peticija se nalazi na 23 mestu ukupno do sada održanih 38 izjašnjavanja građana.

Parlament će, prema zakonu, morati da se bavi zahtevom inicijatora peticije, pošto je više od 100.000 građana potpisom podržalo zahtev za istupanje Austrije iz EU. Poređenja radi, peticiju za istupanje iz EU 2000.godine podržalo je svega 3,35 odsto glasača, odnosno 193.901 osoba.

Glavni zahtev inicijatora peticije jeste da parlament treba da donese odluku o istupanju Austrije iz EU, nakon što bude održan referendum. Inicijatori Inger Raušer, Helmut Šram i Franc-Josef Plank izrazili su zadovoljstvo brojem potpisnika peticije, ukazujući da se radi o čisto građanskom izjašnjavanju, bez partijske podrške, velikih sponzora ili medija.

Oni su naglasili da su se svom cilju, održavanju referenduma, za jedan veliki korak približili. Najveću podršku peticija je dobila u pokrajini Donja Austrija (5,18 odsto), zatim Koruškoj (5), a najmanje u Forarlbergu (1,67).

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...