ZAKUVALO SE: Hoće li Grčka umesto evra uvesti bonove kao valutu!
Foto: Thinkstock

EKSPERTI O GREXITU

ZAKUVALO SE: Hoće li Grčka umesto evra uvesti bonove kao valutu!

Austrija -
Ekonomista Erste banke Gerhard Vincer očekuje da će Grčka, nakon referenduma o predlogu međunarodnih poveriocima, uvesti paralelnu valutu. Evald Novotni, član ECB smatra iluzijom najavu grčke vlade da će se dogovor sa kreditorima postići za dva dana

BEČ - Član Saveta guvernera Evropske centralne banke (ECB) Evald Novotni smatra iluzijom najavu grčke vlade da je moguće postići dogovor sa kreditorima za dva dana, dodavši da je posle referenduma u Grčkoj došlo do zaoštravanja fronta. On je u izjavi agenciji APA kazao da je za dobijanje novog programa pomoći neophodno da se ispune određeni uslovi.

"Pre svega mora svima biti jasno da je za to potrebno vremena. Radi se o više desetina milijardi, koje se ne mogu u brzom postupku odobriti", naglasio je Novotni, koji je inače i guverner Nacionalne banke Austrije. "Nemamo neograničeno vreme na raspolaganju, pre svega ga nema Grčka", poručuje Novotni. "Ne" na referendumu se mora poštovati, ali ne olakšava pregovore, zaključio je on.

Ekonomista Erste banke Gerhard Vincer očekuje da će Grčka, nakon referenduma o predlogu međunarodnih poveriocima, uvesti paralelnu valutu. Vlada će, kako je objasnio, uskoro morati da svoje izdatke plaća bonovima.

"To će de fakto biti paralelna valuta evru, koja će brzo izgubiti na vrednosti, ako ne bude zamenjivana u odnosi 1:1", ukazuje Vincer u komentaru na referendum na kojem su Grci odbili predlog EU i MMF-a. Prema njegovim rečima, "Grčka se juče de fakto oprostila od evrozone".

Formalno će Grčka i dalje, kako kaže Vincer a prenosi APA, ostati deo evrozone. Situacija, kako ističe, nije još uvek beznadežna, jer ako poverioci i Grčka imaju dobru volju moguće je postići kompromis između reformi i pomoći.

"Grexit", preteći izlazak Grčke iz EU i valutne zone evra, apsolutno je pogrešan razvoj događaja., uveren je Karl Aiginger, direktor uglednog bečkog Instituta za ekonomska istraživanja. To bi bilo veoma loše i za Grčku i za čitavu Evropsku Uniju i Evropu u celini, tvrdi Aiginger. On podseća da će takav scenarij koštati i Austriju mnogo novca (Grčka duguje Austriji 5,7 milijardi evra).

Ovde nije samo reč o zajedničkoj valuti, smatra direktor WIFO-a. Ako Grčka ne bude više imala evro kao valutu, to će biti verovatno smrtonosan udarac procesu evropskog ujedinjenja. Istovremeno će to imati destabilizujući uticaj na Balkan, upozorava Aiginger.

Sonja Punčer-Rikman (Sonja Puntscher-Riekmann), ekspert za evropska integraciona pitanja sa Univerziteta Salcburg, smatra da Grčkoj treba otpisati deo duga. Grčka ionako ne može da otplati svoje dugove decenijama, podseća Rikmanova. Ako se Grčkoj otpišu dugovi, onda raste opasnost da će i druge zemlje zakucati na vrata sa sličnom idejom, upozorava Franc Šelhorn (Franz Schellhorn), rukovodilac Agenda Austria, bečke institucije za naučni dijalog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track