VRUĆINA TOPI METAL: Rastopio se vagon-cisterna, iscurelo 200 litara kiseline!
Foto: Printscreen Heute.at/zoom- Tirol

IZBEGNUTA KATASTROFA U TIROLU

VRUĆINA TOPI METAL: Rastopio se vagon-cisterna, iscurelo 200 litara kiseline!

Austrija -
Sreća u nesreći je što je iscurelu hlorovodoničnu kiselinu upilo kamenje oko železničkih šina, koje u sebi sadrži dosta kreča

VERGL - Prava drama odigrala se juče na stanici za teretne vozove u mestu Verglu (Wörgl) u austrijskoj pokrajini Tirol gde je došlo do ekološki akcident.

Najverovatnije je zbog velike vrućine popustio jedan zavareni šav na metalnom vagonu-cisterni zbog čega je došlo do isticanja hlorovodonična kiselina. Procenjuje se da se na prugu izlilo oko 200 litara opasne hemikalije pre nego što su vatrogasci uspela da spreče veću širenje opasnosti.

Nesreća se dogodila sinoć oko 19:30 sati, kada je iz cisterne je na šine počela da curi opasna hlorovodonična kiselina, namenjena jednom tirolskom preduzeću koje se nalazi u blizini. Na lice masta su odmah stigli vatrogasci ovog preduzeća, kao i dobrovoljna vatrogasna jedinica iz Vergla. Fabrički vatrogasci su uspeli da zapuše naprsline u cisterni dok su lokalni vatrogasci hladili cisternu.

Akcija je trajala skoro sat i po vremena, i opasnost je otklonjena oko 21 sat. Sreća u nesreći je da je iscurelu kiselinu upilo kamenje oko železničkih šina, koje u sebi sadrži dosta kreča. Kako se kiselina sjedinila sa ovom podlogom nije došlo do veće ekološke katastrofe. U nesreći niko nije povređen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track