SPORTSKI DUH: Austrijanci najviše vole da voze bicikle i planinare!
Foto: Profimedia

Uživaju u rekreaciji

SPORTSKI DUH: Austrijanci najviše vole da voze bicikle i planinare!

Austrija -
Regionalno posmatrano, relativno najviše redovnih sportskih rekreativaca ima u Burgenlandu

BEČ - Austrijanci najviše vole da voze bicikl i planinare, ali i da trče, igraju fudbal i skijaju, pokazala je najnovija studija uglednog Instituta za slobodno vreme i turizam. Velika, reprezentativna studija o sportsko-rekreativnim navikama Austrijanaca sprovedena je na 4.000 stanovnika oba pola, starijih od 15 godina.

Regionalno posmatrano, relativno najviše redovnih sportskih rekreativaca ima u Burgenlandu. U najistočnijoj, dobrim delom ravničarskoj pokrajini, skoro dve trećine odraslih (63 odsto) redovno se bavi sportom. Sledi više austrijskih pokrajina u kojima se redovno fizički sportom rekreira oko polovine stanovništva: Koruška, Forarlberg, Gornja Austrija, Tirol, Salcburg i Beč. U svakoj od njih je 46-50 odsto redovnijih rekreativaca.

Na začelju je Donja Austrija, gde sport praktikuje nepune dve petine odraslih (38 odsto). Preostalih 62 odsto u Donjoj Austriji izjavljuje da se veoma retko ili nikada ne bavi rekreacijom.

Rukovodilac studije, Peter Cajlman (Peter Zeilmann) nalazi moguće razloge za "sportsku lenjost" Donjeaustrijanaca:

"Izgleda da je ovde veoma mnogo ljudi fizički iscrpljeno u svojoj profesiji, bilo da je reč o zanatu, poljoprivredi ili vinogradarstvu."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track