PRITISAK NA KURIR: Austrijski integracioni fond traži da ne pišemo o mahinacijama rukovodstva fonda!

Udar na medije u Beču

PRITISAK NA KURIR: Austrijski integracioni fond traži da ne pišemo o mahinacijama rukovodstva fonda!

Austrija -
Menadžment i uredništvo Kurira Austrije najoštrije osuđuju ovakav pokušaj pritiska na medije, posebno ako se uzme u obzir Kurirova uređivačka politika u Austriji koja svesrdno podržava proces integracije stranaca

BEČ - Austrijski integracioni fond (ÖIF) pokušao je da izvrši pritisak na uređivačku politiku portala Kurira u Austriji posle objavljivanja teksta o zloupotrebama stanova namenjenih azilantima od strane funkcionera Narodne partije Austrije (ÖVP) koja već u nekoliko mandata kontroliše austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u okviru kojeg je do nedavno radio i ÖIF.

Kurir je 11. jula ove godine na svom portalu u rubrici Austrija objavio tekst u kojem je Gabrijela Mozer (Gabriela Mozer), poslanica i zamenica poslaničkog kluba Zelenih u Saveznom parlamentu Austrije objavila ugovor u kojem se vidi kako je prvi čovek ÖIF Franc Volf-Majer (Franz Wolf-Maier) stan od 64 m2 pazario za samo 50.000 evra.

Mozerova je istakla sa ovo nije jedina ovakva kupovina iz vremena kada je Marija Fekter (Maria Fekter, ÖVP) bila savezna ministarka unutrašnjih poslova i da je između 2005. i 2011. godine MUP Austrije u bescenje prodao 270 stanova!

Posle objave teksta, Jana Vladušić iz ÖIF kontaktirala je telefonom menadžment našeg portala u Beču, rekavši da je "dobila naređenje od šefova" da pozove i porazgovara o objavljenom članku i da "vidi u čemu je problem".

Vladušićeva je rekla da ima puno neistine i da zove "da vidi da li to tako mora da piše i da ostane ne našem portalu".

Po nalogu šefova... Jana Vladušić (Foto: zusammen-oesterreich.at)
Po nalogu šefova... Jana Vladušić (Foto: zusammen-oesterreich.at)

Ona je još dodala da ÖIF želi da ima dobre odnose sa Kurirom u Austriji. U tom razgovoru odgovorili smo joj da predstavnici ÖIF mogu pismenim putem da se obrate našoj redakciji i eventualno demanutju ono što smo pisali i da ovakav način komunikacije doživljavamo kao pritisak.

Vladuševićeva je rekla da će poslati mail, ali on još nije stigao. Menadžment i uredništvo Kurira Austrije najoštrije osuđuju ovakav pokušaj pritiska na medije, posebno ako se uzme u obzir Kurirova uređivačka politika u Austriji koja svesrdno podržava proces integracije naših građana i uopšte stranaca u austrijsko društvo, a što bi, umesto ovakvih intervencija, ÖIF-u trebalo da bude prioritet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track