FAJMAN KRITIKUJE ŠOJBLEA ZBOG GRČKE: Stav nemačkog ministra potpuno pogrešan
Foto: Reuters

Austrijski kancelar traži solidarnost

FAJMAN KRITIKUJE ŠOJBLEA ZBOG GRČKE: Stav nemačkog ministra potpuno pogrešan

Austrija -
Šojble je svojim takozvanim tvrdim kursom doprineo da su pojedini stekli utisak da bi nam koristilo ako bi Grčka ispala iz evrozone, da bi možda tada plaćali manje, kaže austrijski kancelar

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) kritikovao je nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea (Wolfgang Schäuble) zbog njegove politike prema Grčkoj.

"Šojble je svojim takozvanim tvrdim kursom doprineo da su pojedini stekli utisak da bi nam koristilo ako bi Grčka ispala iz evrozone, da bi možda tada plaćali manje", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Fajman je ocenio stav nemačkog ministra "potpuno pogrešnim", dodajući da je Nemačka preuzela vodeću ulogu, po ovom pitanju u Evropi, kako je dodao, svakako ne pozitivnu. Prema njegovim rečima, stav Berlina je imao negativan uticaj po odnose sa Parizom.

"Posebno su na test stavljeni do sada dobri nemačko-francuski odnosi, i to se primetilo", ukazao je Fajman.

On se izjasnio protiv istupanja Grčke iz evrozone, naglasivši da moralno ne bi bilo ispravno i da bi to bio početak raspada. Šojble, kako je istakao, nije uračunao ni troškove humanitarne pomoći koja bi morala biti data Grčkoj u slučaju Grexita, kazao je on, dodajući da je austrijski ministar finansija Hans-Jerg Šeling (Hans Jörg Schelling) te troškove procenio na 50 milijardi.

Grčkoj je potrebna šansa, smatra Fajman, istakavši da je Atini ionako veoma teško jer su u svojoj istoriji, kao i drugi, pravili mnoge greške - a to su činile druge vlade.

"Austrija se zalaže za novu šansu i to zato što je to politički ispravno, što je to važno za socijalno jedinstvo i potrebno ekonomski. Laž je da jedno košta puno, a drugo ništa. Pokidana ogrlica ne može manje koštati nego prikazivanje solidarnosti", poručio je šef austrijske vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track