STOP ZA AZILANTE:  Privatno obezbeđenje će čuvati austrijsku granicu!
Foto: Rojters

NAŠLI REŠENJE

STOP ZA AZILANTE: Privatno obezbeđenje će čuvati austrijsku granicu!

Austrija -
Novi bezbedonosni koncept imaće i dimenzije civilne zaštite: komšijske pomoći, angažovanja celokupnog stanovništva, poručuju čelnici austrijske pogranične pokrajine Burgenland

AJZENŠTAT - Hans Nisl (Hans Niessl, SPÖ), čelnik Burgenlanda, austrijske pokrajine u čijem neposrednom susedstvu su Slovačka, Mađarska i Slovenija, izjavio je za medije da će jedno privatno preduzeće za obezbeđenje razraditi koncept zaštite granice za pojedine opštine.

Nisl je tako dolio ulje na vatru. Kontrola istočne austrijske granice je poslednjih dana izazvala velike diskusije, pogotovo nakon što je zamenik gradišćanskog čelnika, Johan Čirc (Johann Tschürtz) iz Slobodarske partije (FPÖ), najavio da će se granica kontrolisati "u posebnim slučajevima".

Čirc, koji je odnedavno u pokrajinskoj vladi zadužen i za bezbednost, hteo je da od petka 10. jula na jednom od graničnih prelaza prema Mađarskoj uvede policijsku kontrolu granice. Međutim, Austrija je među potpisnicima Šengenskog ugovora, koji ne dozvoljava policijsku graničnu kontrolu (osim u izuzetnim slučajevima). Shvativši da to ne sme da naredi policiji, Čirc je relativizovao svoju najavu. Čak i da je od policije zahtevao kontrolu granice, ona ne bi mogla da je sprovodi, jer nema dovoljno ljudi! Policajci u Burgenlandu zaokupljeni su traganjem za izbeglicama i prihvatom azilanata, koji ne dolaze preko graničnih prelaza. Samo u petak ih je pronađeno više od 100.

Nisl je juče ponovio da se već mesecima zalaže za strogo kontrolisanje državne granice, i to ne samo zbog šverca nego i sa opšteg kriminalističkog i bezbedonosnog stajališta. Pokrajinski čelnik kaže da će nastaviti sa nastojanjima da se na graničnim prelazima obavlja saobraćajna kontrola.

Nov bezbedonosni koncept snažno eksponiranih opština treba da uradi jedna visokoprofesionalna firma, izjavio je Nisl, te najavio da će u ovom konceptu će biti mnogih dimenzija civilne zaštite: komšijske pomoći, sudelovanja građana u mesnim zajednicama i opštinama, angažovanja celokupnog stanovništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja