ZABRANJENO OD DANAS: Nema više roštiljanja po bečkim šumama i livadama!

NUŽDA ZAKON MENJA

ZABRANJENO OD DANAS: Nema više roštiljanja po bečkim šumama i livadama!

Austrija -
U privatnim baštama, oko porodičnih kuća, roštilj je dozvoljen, ali Grad Beč upozorava da je pritom neophodan povećan oprez

BEČ - Uprava Grada Beča zabranila je roštiljanje na javnim prostorima, čak i na onima koja su predviđena za to.

Razlog su velike vrućine poslednjih dana zbog čega se trava sasušila i postoli velika mogućnost da dođe do izbijanja požara. Šumarski, vatrogasni i ostali relevantni eksperti zaključili da je zbog toga bolje delovati preventivno i sprečiti da dođe do velikih šumskih požara.

Zato je od sutra, (22. juli) zabranjeno paliti vatru na svim javnim mestima i na onim namenjenim za tu namenu u gradu. Uredba o zabrani roštiljanja važiće do daljnjeg, a biće verovatno ukinuta ako nastupi znatno hladniji period, sa obilnijom kišom.

"Apeliramo na stanovništvo da poštuje zabranu, da niko ne bi bio ugrožen", kaže Andreas Januskovec (Andreas Januskowetz), bečki upravnik bečkih šuma i dodaje da bilo neodgovorno dopustiti roštiljanje tokom ovako ekstremno suvog perioda.

U šumama Beča je zabranjeno i pušenje, kao i bilo kakvo paljenje otvorenog plamena, podsećaju gradski šumari. Zabranu roštilja na Dunavskom ostrvu i oko njega kontrolisaće pojačano MA45, odelenje gradske uprave za vode i priobalsko područje u Beču, dok će na području Bečke šume pojačan nadzor izvoditi radnici MA49, odelenja gradske uprave za šumarstvo.

Na jugu grada, u 23. opštini, za nadzor zabrane roštilja su zaduženi ljudi iz MA42, odelenja uprave gradskih vrtova Beča. U privatnim baštama, oko porodičnih kuća, roštilj je dozvoljen, ali Grad Beč upozorava da je pritom neophodan povećan oprez.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track