Austrija i Češka šalju policajce na granicu Mađarske sa Srbijom!
Foto: Printscreen Austrianwings

KONTROLA PRILIVA IZBEGLICA

Austrija i Češka šalju policajce na granicu Mađarske sa Srbijom!

Austrija -
Osnova rada mešovitih patrola je borba protiv kriminala u pograničnim oblastima i borba protiv šverca ljudi, kaže austrijska ministarka policije Johana Mikl-Lajtner

PRAG - Češka i Austrija planiraju da pošalju svoje policajce i mešovite austrijsko-češke patrole na granicu Mađarske sa Srbijom i u Makedoniju da pomognu tamošnjim vlastima u suzbijanju nelegalne migracije i priliva izbeglica koje u Evropsku uniju stižu balkanskom trasom, dogovorili su se juče u Mikulovu austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner i češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

"Osnova rada mešovitih patrola je borba protiv kriminala u pograničnim oblastima i borba protiv šverca ljudi. Kada pogledamo ovih deset godina, saradnja češke i austrijske policije je veoma uspešna. To savezništvo Češke i Austrije nema samo regionalni značaj već bi moglo da pomogne u rešavanju problema izbeglica u Mađarskoj, Srbiji i Makedoniji", kazala je novinarima nakon susreta sa češkim kolegom austrijska ministarka Johana Mikl-Lajtner i upozorila da u Austriju nelegalni imigranti stižu upravo preko te tri zemlje.

"Mađarskom trasom u Austriju stižu hiljade izbeglica. Zato je potrebno da se pošalju policajci na mađarsko-srpske granice i u regione gde su potrebni", kazala je Johana Mikl ;Lajtner.

"Češka je ponudila Mađarskoj i opremu i novac. Od avgusta je trebalo da na mađarskoj granici sa Srbijom patrolira i dvadeset čeških policajaca, ali Mađarska je projekat obustavila. Krajem jula o tome će razgovarati šefovi policija zemalja Evropske unije", rekao je Hovanec.

Češki ministar izjavio je da je takodje u okviru suzbijanja nelegalne migracije potrebno izvršiti zajednički pritisak na zemlje EU iz kojih dolaze izbeglice, pre svega na Italiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track