Najnovije vesti

JAVIO SE POŠTENI NALAZAČ IZ AUSTRIJE: Amerikancu vratili novčanik posle 70 godina!
Foto: Printscreen Krone.at/, Markus Tschepp

VREDNE SAMO USPOMENE

JAVIO SE POŠTENI NALAZAČ IZ AUSTRIJE: Amerikancu vratili novčanik posle 70 godina!

Austrija
11:22h
Amerikanac Elidžio Ramos (91) godinu izgubio je novčanik pre sedam decenija u austrijskoj pokrajini Salcburg, a isti je pronašao lekar Jozef Rukofer prilikom renoviranja kuće svog dede

BEČ - Američki veteran iz Drugog svetskog rata 70 godina nakon što je boravio u Austriji dobio je ovih dana nazad novčanik koji je izgubio u toj zemlji. Amerikanac Elidžio Ramos, koji sada ima 91 godinu izgubio je novčanik pre sedam decenija u austrijskoj pokrajini Salcburg, a isti je pronašao lekar Jozef Rukofer prilikom renoviranja kuće svog dede.

Ramos je, tokom Drugog svetskog rata, bio pripadnik 250. artiljerijskog puka američkih snaga, koje su učestvovale u oslobađanju zatočenika koncentracionih logora u Austriji. Njegova jedinica bila je 1945. stacionirana u Austriji gde je za smeštaj korišćeno poljoprivredno imanje u Salcburgu, na kojem je Ramos izgubio novčanik. Ramos je izgubio svaku nadu da će ikada ponovo videti svoj novčanik, a i zbog posleratnih previranja se nije time ni bavio, kako prenose austrijski mediji.Međutim sedam decenija kasnije Ramos je dobio pismo od lekara Jozefa Rukofera (Josef Ruckhofer) iz Salcburga, koji je pronašao njegov novčanik.

"Obavili smo neke radove i naišli na taj novčanik, koji je bio dobro očuvan", prepričao je Rukofer, dodajući da je pogledao šta se u njemu nalazi i naišao je na porodične fotografije, ali i vojnu legitimaciju na osnovu koje je uspeo da pronađe vlasnika.

Rukofer je preko interneta tragao za nekadašnjim američkim vojnikom, nadajući se da je još živ. Nakon što je našao informacije o mestu stanovanja Ramosa on je uputio pismo na koje je dobio odgovor od sina nekadašnjeg vojnika koji je potvrdio da se radi o traženoj osobi. Potom je odmah poslao paket sa novčanikom na adresu u SAD. Ramos je bio dirnut gestom iz Austrije, a njegov sin je najavio da će sve predmete iz novčanika uramiti i izložiti u porodičnoj kući.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track