ŠTRAHE: U Beču bih ušao u koaliciju sa socijaldemokratama!
Foto: AP, 29.9.2013

Praktičan

ŠTRAHE: U Beču bih ušao u koaliciju sa socijaldemokratama!

Austrija -
Želim da budemo najjača politička snaga u Beču, kaže lider austrijskih slobodaraca

BEČ - Odavno je poznato da Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ), želi da postane gradonačelnik Beča.

Ankete pokazuju da se u glavnom gradu Austrije slobodarci postepeno približavaju socijaldemokratama (SPÖ), ali ih još nisu dostigli. Veliko je pitanje da li i hoće do 11. oktobra, kada su izbori za gradsku/pokrajinsku Skupštinu Beča, jer će odlučujuća predizborna borba biti u septembru. Od polovine avgusta očekuje se da socijaldemokrate napokon počnu da koriste sav raspoloživ propagandni arsenal i počnu da vraćaju medijske udarce slobodarcima.

Po najnovijoj anketi Austrijskog Galupa, da su izbori sada, SPÖ bi dobila 34 odsto, FPÖ 31 odsto, Zeleni 14 odsto, narodnjaci (ÖVP) 11 odsto, a NEOS šest odsto.

Te partije bi sele u klupe Skupštine Beča. Sve ostale stranke sakupile bi ukupno četiri i nijedna ne bi imala dovoljno glasova za jedno od ukupno 100 odbornika/poslanika gradske skupštine.

Ni da čuje... Mihael Hojpl
Ni da čuje... Mihael Hojpl

Štrahe ovih dana mora da se brani od ozbiljnih optužbi za ilegalno finansiranje Slobodarske partije, preusmeravanje para pokrajine Koruške u partijsku kasu preko jedne oglasne agencije. On odbacuje optužbe i radije govori o budućnosti Beča sa slobodarcima u gradskoj vladi.

U "Jutarnjem žurnalu" nacionalnog radio-kanala Ö1, objavljeno je da je Štrahe potvrdio da bi hteo da vidi slobodarce kako učestvuju u vladanju Bečom. Štrahe priželjkuje da FPÖ bude po glasovima najjača partija, da on lično bude gradonačelnik, a da dosad neprikosnoveno u Beču najsnažnija SPÖ bude slobodarcima manji koalicioni partner.

"Želim da budemo najjača politička snaga u Beču", kaže Štrahe. Ako to ne uspe i FPÖ posle 11. oktobra ostane u Beču druga partija po broju glasova, ali sa povećanom podrškom glasača, Štrahe bi pristao da njegovi slobodarci budu mlađi partner socijaldemokratima u bečkoj vladi.

Štrahe zna da pod sadašnjim gradonačelnikom, Mihaelom Hojplom (Michael Häupl, SPÖ, gradonačelnik od 1994) ne postoji ni najmanja šansa za formiranje koalicije SPÖ-FPÖ. Međutim, lider slobodaraca je uveren da će Hojpl odmah 11. oktobra dati ostavku.

"Otići će u istoriju kada mu broj dobijenih glasova padne ispod 40 odsto".

U predizbornoj kampanji Štrahe i njegovi slobodarci ne pozicionišu se samo protiv socijaldemokrata, nego i protiv Zelenih, sadašnjeg manjeg partnera socijaldemokrata u bečkoj vladi. Štrahe je uveren da je crveno-zelena koalicija loša za Beč i da se ne sme obnoviti.

Georg Nidermilbihler
Georg Nidermilbihler

Bečki SPÖ: Štrahe stalno istrčava u ofsajd!

Bečke socijaldemokrate kažu da Štrahe može samo da sanja o koaliciji SPÖ i FPÖ. Georg Nidermilbihler (Georg Niedermühlbichler), pokrajinski sekretar SPÖ-a, reagovao je na Štraheove želje izjavom da Štrahe "može za šešir da zadene svoje crveno-plave fantazije".

Iz vrha bečkih socijaldemokrata ponavljaju da "bečka SPÖ, kako je poznato, ne može da sarađuje sa FPÖ iz sadržajnih razloga".

"Štrahe mora prestati sa razgraničavajućim jadikovanjem i svojom politikom nepoštovanja ljudi, sa kojom svakodnevno istrčava u ofsajd", dodaje Nidermilbihler.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track