POLJOPRIVREDNICI OČAJNI: Suša napravila više od 100 miliona evra štete!

Veliki gubici zbog vrućina

POLJOPRIVREDNICI OČAJNI: Suša napravila više od 100 miliona evra štete!

Austrija -
Imamo gubitak u rodu i do 90 odsto sa tendencijom rasta. Predugo nije padala kiša i nemamo nikakve alternative, rekao je poljoprivrednik Hans Helmut Rauh iz Terezienfelda

BEČ - Poljoprivrednici širom Austrije žale se na dug period suše i prijavljuju velike gubitke u rodu poljoprivrednih kultura i do 90 odsto, a šteta se procenjuje na više od 100 miliona evra.

"Usled vrelina imamo gubitak u rodu i do 90 odsto sa tendencijom rasta. Predugo nije padala kiša i nemamo nikakve alternative", rekao je poljoprivrednik Hans Helmut Rauh iz Terezienfelda.

On je bečkom dnevniku "Esterajh" rekao da gubitke koji su nastali zbog dugotrajne suše ne može da nadoknadi. Sličnu sudbinu deli veliki broj poljoprivrednika širom Austrije.

Prema Poljoprivrednoj komori, najviše su pogođeni rod krompira, kukuruza, soje, šećerne repe, kao i bundeva. Mnogi poljoprivrednici odlučili su da stabljike kukuruza već sada koriste kao hranu za stoku, jer je rod slab.

"Svakim danom je sve gore", ukazuju u pokrajini Gornja Austrija, procenjujući štetu na više od 100 miliona evra. Rajnhard Lener iz Poljoprivredne komore prenosi da je rod kukuruza daleko manji nego ranijih godina i da je znatno manji rod voća.

Od suše jedinu korist imaju vinogradari, jer ove godine nema pojava oboljenja biljaka, ali i vinogradari strepe za sudbinu roda, jer će i njima, ako u naredne dve nedelje ne bude kiše, rod biti značajno smanjen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track