KURC SA MIGRANTIMA U ĐEVĐELIJI: Ovo je humanitarna katastorofa, EU mora da pomogne!
Foto: Tanjug

IZBEGLIČKA KRIZA

KURC SA MIGRANTIMA U ĐEVĐELIJI: Ovo je humanitarna katastorofa, EU mora da pomogne!

Austrija -
"Ne ne sme se dozvoliti da u Makedoniju ulaze neregistrovani migranti iz Grčke", rekao je Sebastijan Kurc, ministar inostranih poslova Austrije

ĐEVĐELIJA - Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc ocenio je danas u Đevđeliji da je Makedoniju zadesila prava humanitarna katastrofa kada je reč o migrantima, te da Evropska unija mora da pomogne. Kurc je danas zajedno sa makedonskim ministrom za spoljne poslove Mitkom Čavkovim posetio prihvatni kamp za migrante u tom gradu i tom prilikom istakao da je u svemu tome neophodan zajednički pristup.

"Ne ne sme se dozvoliti da u Makedoniju ulaze neregistrovani migranti iz Grčke", rekao je Kurc i objasnio da je Dablinskim sporazumom predviđeno da tražioci azila uvek moraju da budu registrovani u prvoj zemlji EU u kojoj se nađu. Greška je Grčke, ukoliko u toj zemlji nema podrške izbeglicama, ocenio je Kurc.

Foto Tanjug
Foto Tanjug

" Evropska unija konačno mora da više pažnje da posveti izbegličkoj krizi na zapadnom Balkanu, a ne samo na onu u Italiji. Dugoročno rešenje ovog problema je moguće samo ako se ugrožene države dogovore", rekao je Kurc i dodao da će Austrija u svakom slučaju pomoći i sarađivaće sa makedonskom vladom po pitanju migranata. Ministar Čavkov je dodao da se samo u subotu u Đvđeliji skupilo oko 8.000 izbeglica što čini jednu trećinu stanovnišva tog grada.

"Oko 800 pripadnika policje su se uz pomoć vojske uspešno izborili sa njima ali je eskalacija iz dana u dan sve veća i zbog nekontrolisanog ulaska migranata sa grčke strane. Naš primarni cilj je human odnos tretman migranata kao i njihova zaštita tokom transfera kroz Makedoniju. Sa bezbednosnog stanovišta uspevamo da ih zaštitimo od kriminalnih grupa mreža koje ih prihvataju i nelegalno prevoze u Srbiju", rekao je Čavkov.

Foto AP
Foto AP

Makeedonski ministar unutrašnjih poslova istakao je da je procena da će se eskalacija nastaviti i da je nelogično što problem dolazi iz zemlje članice EU sa kojom makedonija nema nikakav kontakt u tom delu, zbog čega se očekuje konkretna pomoć Evropske unije.

ČAVKOV: Naći zajedničko rešenje

Čavkov je informisao da će se uskoro radi iznalaženja zajeničkih rešenja u vezi izbegličke krize sastati ministri unutrašnjih poslova Austrije, Mađarske, Srbije i Makedonije. Kurc i Čavkov su u prihvatnom kampu u blizini granice sa Grckom o trenutnom stanju razgovarali sa migrantima i predstavnicima UNHCR-a i nevladinih organizacija koji su uključeni u aktivnosti oko olakšavanja izbegličke krize. Prilikom posete Đevđeliji dvojica ministara su obišli transportni centar i graničnu liniju sa Grčkom kao i mesta na kojima se skupljaju izbeglice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja