AUSTRIJA UVELA GRANIČNU KONTROLU: Na prelazima na istoku biće pretresani svi kamioni!
Foto: Reuter

Posle tragedije u hladnjači

AUSTRIJA UVELA GRANIČNU KONTROLU: Na prelazima na istoku biće pretresani svi kamioni!

Austrija -
Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner naložila je da se veća vozila, sa mogućim skrovištima za ilegalne migrante zaustavljaju i kontrolišu

BEČ - Austrija je uvela kontrole kamiona na grani na istoku zemlje nakon nedavne tragedije u kojoj je u kamionu krijumčara 71 izbeglica izgubila život.

Na granici na istoku Austrije od večeras se primenjuju kontrole kao pre početka primene Šengenskog sporazuma.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) naložila je da se veća vozila, sa mogućim skrovištima za ilegalne migrante zaustavljaju i kontrolišu. Austrijska policija upozorila je ministarku da se tragedija, koja je otkrivena u kamionu parkiranom u zaustavnoj traci kod mesta Parndorf, može u svako doba ponoviti, jer su u proteklo vreme učestalo zaustavljana vozila sa desetinama migranata u prostoru za prevoz tereta.

Nove kontrole treba da se sprovode na svim međunarodnim glavnim saobraćajnicama, tako da će glavna težišta kontrola biti i prema Nemačkoj i Slovačkoj, u saradnji sa tamošnjim policijama.

Ministarstvo ističe da je svesno da će, zbog privremenih kontrola, doći do dužih čekanja i gužvi, ali je prioritet spašavanje života i delotvorna borba protiv krijumčara.

"Suočeni smo sa zločincima koji su bez skrupula. Zbog toga moramo da delujemo protiv njih sa posebnom oštrinom kako bi se uspešno borili protiv te vrste kriminala", istakla je Mikl-Lajtner u saopštenju.

Prema njenim rečima, poruka krijumčarima je da neće moći da se osećaju bezbedno u Austriji, jer će, ako budu uhvaćeni morati u zatvor.

"Kriminalci su međunarodno umreženi i deluju tako. Zbog toga moramo i mi međunarodno da delujemo", naglasila je ona u vezi dogovorenih kontrola sa bavarskim, mađarskim i slovačkim vlastima.

Istovremeno je Crveni Krst na prelazu Nikelsdorf-Hegešhalom započeo pripreme za masovni dolazak imigranata. Policija očekuje masovni dolazak do 7.000 ljudi, koji su pre završetka zida Mađarske ka Srbiji ušli na mađarsku teritoriju i koji sada treba da stignu do Austrije. Takođe je i vojska započela uspostavljanje šatorskih naselja za prihvat izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track