ŠTRAHE: I Austrija treba da podigne zid na svojoj granici!
Foto: Ps Yt, Kurir

LIDER FPÖ BI URADIO ISTO ŠTO I MAĐARI

ŠTRAHE: I Austrija treba da podigne zid na svojoj granici!

Austrija -
Lider slobodarske partije Austrije je i za rigoroznije kazne za krijumčare ljudi koje smatra "potencijalnim ubicama koje se moraju i tretirati tako"

BEČ - Lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se danas za podizanje zida na austrijskoj granici, po uzoru na Mađarsku koja je podigla žicanu ogradu na međi prema Srbiji u cilju zaustavljanja talasa migranata.

"Pored kontrola na graničnim prelazima neophodno je zemlju zaštititi zidovima kako krijumčarska mafija ne bi mogla da radi", ocenio je on u intervjuu austrijskom dnevniku "Oberesterajhiše nahrihten".

Austrija je u nedelju uveče uvela privremene kontrole vozila na graničnim prelazima na istoku zemlje. Na taj način je zvanični Beč reagovao na tragičnu smrt 71 izbeglice, koje su krajem prošle nedelje otkrivene u jednom krijumčarskom kamionu.

Štrahe odbija predlog ministarke unutrašnjih poslova Johane Mikl Lajtner da se uzbeglicama omogući legalan put ka Evropi. Da podsetimo on je zatražio da se u Austriji održi referendum o politici prema azilantimai najavljuje da će, u suprotnom, njegova stranka inicirati izjašnjavanje pod motom "Austrija na prvom mestu".

On je nedavno gostujući na austrijskoj državnoj televiziji ORF, ocenio da je planirani ustavni zakon, kojim savezna država dobija pravo da nameće pokrajinama i opštinama smeštanje azilanata, "nedemokratski".

Prema njegovim rečima, opštinama se ništa ne sme nametati i naglasio da je neohodno da se o tom pitanju održi referendum. Lider najuticajnije opozicione stranke, koja jača od izbora do izbora, takođe se založio za neometane postupke proterivanja.

On je naveo Francusku kao primer gde se koriste transportne letelice, objašnjavajući svoj nedavni predlog da se vojne transportne letelice osposobe za proterivanje imigranata. Štrahe je istakao da se mora striktno napraviti razlika između ratnih izbeglica i onih koji iz ekonomskih razloga pokušavaju da dođu u Evropu.

(Pridesila V. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track