MIKL-LAJTNER: Nemačka daje lažnu nadu izbeglicama, neka objasne svoj stav po pitanju azila!
Foto: Rojters I Facebook

BEČ TRAŽI OBJAŠNJENJE

MIKL-LAJTNER: Nemačka daje lažnu nadu izbeglicama, neka objasne svoj stav po pitanju azila!

Austrija -
Nemačka je prošlog meseca nagovestila da će dati sirijskim izbeglicama specijalni status čime, je izazvala zabunu da li Dablinski sporazum još važi

BEČ - Ministar unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner pozvala je Nemačku da razjasni svoj stav u vezi sa evropskim propisima o azilu kako se izbeglicama u Mađarskoj ne bi davala lažna nada.

"Postoje glasine da Nemačka čak šalje vozove u Budimpeštu da preuzme izbeglice. Štaviše, Nemačka je saopštila izbeglicama u Mađarskoj da Dablinski sporazum nije suspendovan", rekla je Mik-Lajtnerova.

Stanica u Salvburgu preplavljena Izbeglicama... Foto Printscreen krone.at/ Markus Tschepp

Ona je rekla da će Austrija nastaviti sa proverama duž granice, ali da neće uvoditi pogranične kontrole. Nemačka je prošlog meseca nagovestila da će dati sirijskim izbeglicama specijalni status čime, je izazvala zabunu da li Dablinski sporazum još važi. Prema Dablinskom sporazumu, migranti moraju da traže azil u onoj zemlji Enropske unije u koju prvo uđu

Inače juče je iz Mađarske stiglo 3.650 izbeglica na Zapadnu železničku stanicu u Beč (Wien Westbahnhof). Svega šestorica Avganistanaca zatražilo je azil u Austriji , zjavio je za austrijsku agenciju APA policijski portparol Patrik Majerhofer (Patrick Maierhofer), a svi ostali su produžili vozovima za Nemačku, preko Salcburga. U Salcburgu je noćas na stanici bilo oko 2.000 izbeglica, ali su svi oni takođe nastavili put Nemačke.

Crveni krst i druge humanitarne organizacije obezbedili su im u Austriji vodu, hranu i druge potrepštine. Veliki izbeglički talas se prelio u Austriju nakon što je Mađarska u ponedeljak ujutro odlučila da više ne sprečava izbeglice u nastojanju da izađu iz države.

Austrijski savezni kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) je u sinoćnjem intervjuu za ORF oštro kritikovao svog mađarskog kolegu Viktora Orbana. Ipak, slično Mađarskoj, i Austrija je odlučila da omogući izbeglicama dalje putovanje, ako ne zatraže azil u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track