ŠTRAHE: Iran i arapske zemlje da preuzmu više izbeglica!
Foto: Reuter

Predizborni skup slobodaraca

ŠTRAHE: Iran i arapske zemlje da preuzmu više izbeglica!

Austrija -
Imigrantsku politiku Austrije i EU Štrahe opisuje kao kad čovek ostavi otvorena sva vrata i prozore svoje kuće, te se posle čudi zbog nedovoljne bezbednosti

BEČ - Oko 5.000 pristalica Slobodarske partije u petak se okupilo na Trgu Viktora Adlera u 10. bečkom okrugu, gradskoj opštini Favoriten. Upravo na ovom trgu svoje velike predizborne nastupe rado organizuje Slobodarska partija Austrije (FPÖ). Sinoć je na Adlerovom trgu bio održan uvodni predizborni skup FPÖ.

Posle Johana Gudenusa (Johann Gudenus), vođe odborničkog/poslaničkog kluba FPÖ u Skupštini Beča, te Ursule Štencel (Ursula Stenzel), donedavnog kadra Narodne partije Austrije (ÖVP) i aktuelne predsednice skupštine središnje, 1. bečke opštine (Innere Stadt), koja je pre nekoliko dana prišla slobodarcima, na govornicu je izašao lider FPÖ Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache).

"11. oktobra se moramo pobrinuti da Beč ostane grad u kojem je naša domovina, domovina u kojoj se čovek dobro oseća, domovina u kojoj čovek nemora da se plaši, domovina u kojoj jedan drugog razumemo", izjavio je odmah Štrahe.

Šef slobodaraca je sinoć žestoko kritikovao "crveno-zelenu političku aristokratiju u Gradskoj kući Beča". Naglasio je da mu je cilj da postane gradonačelnik Beča. Štrahe je deo govora posvetio i aktuelnom talasu izbeglica i drugih imigranata i zloupotrebi azila.

Ponovo je zatražio da države kao što su Iran, Saudijska Arabija, Kuvajt ili Ujedinjeni Arapski Emirati preuzmu daleko veći broj izbeglica iz svoje regije, kao i da se mnogo rigoroznije kažnjava "šleperska mafija", šverceri ljudi preko granica. Imigrantsku politiku Austrije i EU Štrahe opisuje "kao kad čovek ostavi otvorena sva vrata i prozore svoje kuće, te se posle čudi zbog nedovoljne bezbednosti".

Šire krug glasača

Trg Viktora Adlera je nazvan prema čoveku koji je 1888. osnovao Socijaldemokratsku radničku partije Austrije, sadašnju Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ). SPÖ redovno dobija mnoge glasove iz "radničkih tvrđava", kakva je Favoriten.

Međutim, poslednjih decenija, u Favoriten se doselilo mnogo "gastarbajtera" iz nekadašnje Jugoslavije, pogotovo, Turske. U poslednje vreme Slobodarska partija (FPÖ) dobija sve više glasova nezadovoljnog proletarijata i drugih stanara velikih naselja opštinskih stanova, kakvih je mnogo i u ovom delu grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track