MENJA SE SLIKA DRUŠTVA: U školama više đaka muslimana nego hrišćana

Pred početak nove školske godine u Beču

MENJA SE SLIKA DRUŠTVA: U školama više đaka muslimana nego hrišćana

Austrija -
Islam je već neko vreme najzastupljenija religija među učenicima prva četiri razreda, a slede rimokatolicizam i pravoslavlje kao i značajn broj onih koji se izjašnjavaju da ne pripadaju nijednoj veroispovesti

BEČ - Svako dete izbeglo u Austriju koje je u starosti za obavezno školovanje imaće osigurano mesto u nekoj od bečkih osnovnih škola. Ovu garanciju su 5. septembra ponovili i bečki gradonačelnik Mihael Hojpl i njegova partijska koleginica, austrijska savezna ministarka obrazovanja Gabrijele Hajniš-Hosek.

I bez izbegličke dece, u bečkim osnovnim školama će u ponedeljak kada u glavnom gradu Austrije počinje školska godina 2015/2016, biti više muslimanske dece od rimokatoličke. U bečkim školama danas ukupno ima oko 50.000 učenika koji su rimokatoličke vere, zatim 35.000 onih koji su muslimani, 25.000 koji izjavljuju da ne pripadaju niti jednoj verskoj zajednici, dok su na četvrtom mestu deca srpske pravoslavne vere, kojih je 12.000.

Islam je već neko vreme najzastupljenija religija među učenicima prva četiri razreda osnovnih škola. Slika iz osnovnih škola biće preslikana i na austrijsko društvo u celini u narednim decenijama, kažu austrijski demografi: do 2050. godine će samo jedna trećina stanovništva Beča biti rimokatolička, dok će se udeo muslimana udvostručiti. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, u Beču je bilo 49 procenata rimokatolika i 7,8 odsto muslimana.

Od petog razreda, kada se deca usmeravaju ili u gimnazije ili druge škole, slika se menja, u zavisnosti od tipa škola. U gimnazijama, koje se smatraju elitnijim, triput je više pripadnika rimokatoličke crkve nego muslimana. Takođe, u gimnazijama brojna deca bez religijske pripadnosti potiču velikom većinom iz hrišćanskih familija.

Zbog sve veće verske raznolikosti u bečkim školama, predsednica Prosvetne inspekcije Beča Suzane Brandštajdl zahteva da se u svim školama uvede za sve učenike obavezni predmet "Etika". Podučavanje religije treba biti izborni predmet, na dobrovoljnoj bazi, smatra Brandštajdlova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja