ZELENI PRETERALI: Nude svoje poslanike kao da su prostitutke!
Foto: Printskrin

IZBOTNI PLAKAT PODELIO JAVNOST

ZELENI PRETERALI: Nude svoje poslanike kao da su prostitutke!

Austrija -
U predizbornoj kampanji za Skupštinu grada/pokrajine Beča pojavio se i plakat Zelenih sa sloganom "Javan sam za sve", a na kome je savezni poslanik sav umrljan karminom

BEČ - Austrijski Zeleni, partija čiji članovi se obično ponašaju politički veoma korektno, oštro je kritikovana zbog korišćenja seksualnih klišea. Kod Zelenih međutim žrtva nije žena, nego muškarac, no ni to se ne sviđa partiji NEOS, i drugim konkurentima Zelenih.

U svojoj aktuelnoj predizbornoj kampanji za izbore za Skupštinu grada/pokrajine Beča, koji će biti 11. oktobra, sporan plakat Zelenih je onaj sa sloganom "Javan sam za sve". Njime se aludira da je bečki javni gradski saobraćaj dostupan svima.

Problem je što ovaj plakat ima i fotografiju, veliki portret jednog svog poslanika iz Saveznog parlamenta Austrije, mladog i simpatičnog Juliana Šmida (Julian Schmid, 26). Štaviše, Šmidovi obrazi i čelo su puni otisaka ženskih usana, to jest ruža za usne.

NEOS se žalio protiv ovog plakata organizaciji werbewatchgroup-wien (Grupa za nadzor oglašavanja, Beč), kojoj je jedan od glavnih ciljeva da se bori protiv seksizma u medijskim i drugim propagandnim aktivnostima. Na svojoj veb strani je werbewatchgoup ocenila sporni plakat Zelenih kao seksističan i obrazložila: "Slogan `Javan sam za sve´ sugeriše da je mušakarac na slici otvoren za seksualne avanture. Prema tome, reč je o iskorišćavanu muškarca kao seksualnog objekta. a ova seksualizacija je posebno naglašena tragootiscima crvenila za usne."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track