DA LI PADA AUSTRIJSKA VLADA: Miterlener preti raskidom koalicije sa socijaldemokratama!
Foto: ÖVP

UZDRMANI

DA LI PADA AUSTRIJSKA VLADA: Miterlener preti raskidom koalicije sa socijaldemokratama!

Austrija -
Austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener poručio je da ako se ne izradi novi program vlade, koji bi sadržao smanjenje birokratije i novu politiku azila da će Narodna partija napušta koaliciju

BEČ - Izborni uspeh Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) na prošlonedeljnim izborima u pokrajini Gornja Austrija, već je "uzdrmao" austrijsku koalicionu vladu koju čine Socijaldemokratska partija (SPÖ) i Narodna stranka (ÖVP) pošto je lider ÖVP, austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener zapretio SPÖ-u raskidom koalicije.

Miterlener je, u intervjuu austrijskom dnevniku "Oberesterajhiše Nahrihten", zatražio da se u narednim mesecima izradi novi program vlade, koji bi sadržao smanjenje birokratije, kao i novu politiku azila.

"Otvoreno govorim da, nakon izbora u Gornjoj Austriji, nisam spreman da budem pasivni putnik na sudbonosnom putu", poručio je Miterlener. Kada je reč o izbeglicama, on je istakao da je suvereno pravo države da odlučuje ko može da imigrira i ko da ostane.

"Ukoliko u narednom periodu, a time mislim na naredne mesece, ne budemo jasno dokazali da želimo da vladamo i da možemo, onda nema nikakvog smisla da ovako nastavimo. Za tako nešto ne stojim na raspolaganju", podvukao je Miterlener.

Upitan da li time preti krajem koalicije SPÖ, on je odgovorio potvrdno. SPÖ je odmah reagovala na pretnje Miterlenera i podseća da je dogovoreno da vlada u narednom periodu mora preduzeti niz mera - od programa zapošljavanja, građevinske ofanzive, obrazovne reforme, pa sve do budžeta.

Inače ÖVP i SPÖ su veliki gubitnici izbora u Gornjoj Austriji, a na predstojećim izborima u Beču, koji su zakazani za 11.oktobar, prema istraživanjima javnog mnjenja, preti im dalji neuspeh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track