PREDSEDNIK FIŠER: Ni Obama nema rešenje za talas izbeglica
Foto: Fonet/AP

Za veće međusobno poštovanje

PREDSEDNIK FIŠER: Ni Obama nema rešenje za talas izbeglica

Austrija -
Često se govori samo o razlikama umesto da se pažnja posveti zajedništvu. Tu bi trebalo da izvršimo promene, kaže prvi čovek Austrije

BEČ - Predsednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer) ističe da je Austrija tokom ove godine mnogo toga naučila u vezi odnosa prema izbeglicama, te da je najvažnije ophođenje uz uzajamno poštovanje, prenosi danas bečki dnevnik Esterajh.

"Ni predsednik SAD Barak Obama nije u svom izlaganju pred UN izneo nikakvo rešenje. Najvažnije je ophođenje uz međusobno poštovanje", rekao je Fišer u izjavi bečkom dnevniku. On je ukazao da pojedini u Austriji, koji su pre deset godina imali strah od deset izbeglica, danas sa njima žive dobro u svojim opštinama.

"Često se govori samo o razlikama umesto da se pažnja posveti zajedništvu. Tu bi trebalo da izvršimo promene", objašnjava Fišer.

On je naglasio da je Austrija, u vezi izbegličkog talasa, puno naučila tokom proteklih godinu dana.

"Krajem godine se mnoge stvari rade mnogo bolje nego početkom 2015. I civilno društvo je uključeno i time su stvoreni mnogi pozitivni resursi. Mislim da nam je potrebno profesionalno ophođenje prema izbeglicama. Moramo da ih tretiramo normalno kako ne bi nastalo previše emocija, koje mogu izazvati strah i bile iskorišćenje za širenje mržnje“", poručio je Fišer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track