DAN ODLUKE: Bečki izbori mogli bi da izazovu pravi politički zemljotres!
Foto: Kurir štampano

OTVORENA GLASAČKA MESTA

DAN ODLUKE: Bečki izbori mogli bi da izazovu pravi politički zemljotres!

Austrija -
Na izborima se očekuje, posle velikog uspeha u više pokrajina na ranijim glasanjima ove godine, uspeh opozicione Slobodarske partije (FPÖ), koja ima šanse da osvoji čak i prvo mesto i time posle više decenija pretekne SPÖ u austrijskoj prestonici

BEČ - U Beču su danas održavaju lokalni, gradski i pokrajinski izbori koji će, ukoliko se ostvare prognoze izazvati "politički zemljotres", koji bi mogao ugroziti opstanak savezne vlade koju čine Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) i Narodna stranka (ÖVP).

Na izborima se očekuje, posle velikog uspeha u više pokrajina na ranijim glasanjima ove godine, uspeh opozicione Slobodarske partije (FPÖ), koja ima šanse da osvoji čak i prvo mesto i time posle više decenija pretekne SPÖ u austrijskoj prestonici. Na gradskom i pokrajinskom nivou pravo glasa ima 1.143.076 Bečlija, dok na opštinskim izborima, na kojima mogu da biraju lokalne vlasti i građani EU, pravo glasa ima 1.327.311 osoba.

Ovogodišnji izbori jedinstveni su i po broju osoba koje su naručile glasačke listiće za glasanje putem pošte, jer je sa 203.874 to učinilo 15,36 odsto glasačkog tela. Glasačka mesta otvorena su od 07 do 17 časova, do koliko i glasački listići putem pošte moraju pristići do nadležnih izbornih organa. Prve procene ishoda izbora biće objavljene oko 18 časova, a prvi prliminarni rezultati oko 18.30, dok se zvanični konačni rezultati očekuju za 20 časova.

Nosioce lista na glasanju prate brojni izveštači medija, a najveću pažnju privlači aktuelni gradonačelnik i lider SPÖ Mihael Hojpl, kao i lider FPÖ Hajnc Kristijan Štrahe. Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da je razlika u glasovima između SPÖ i FPÖ od početka godine neprestano opadala. Prema poslednjim istraživanjima SPÖ i FPÖ deli jedan odsto glasova, iako su početkom godine socijaldemokrate bile u prednosti za 16 procenata. Izbeglička kriza, kao i uspesi na izborima u drugim pokrajinama, donele su FPÖ veliki broj simpatizera, te se prognozira da bi ova stranka mogla osvojiti čak 35 odsto glasova.

Što se ostalih stranaka tiče one će biti veliki gubitnici izbora, jer se očekuje da će glavna borba biti vođena između birača SPÖ i FPÖ. Veliki broj neodlučnih, prema analitičarima, odlučiće izbornu trku na samom kraju. Analitičari, međutim, prognoziraju da će na vlasti ostati SPÖ, koja će ovaj put, zbog velikih gubitaka, biti prinuđena da uđe u tročlanu koaliciju. U Beču je SPÖ nakon prošlih izbora već bila prinuđena da, nakon višedecenijske samostalne vladavine, vlast podeli sa Zelenima, a ovaj put će, da bi imala potrebnu većinu morati da u koaluciju uvede i manju stranku Neos ili ÖVP. FPÖ, na drugoj strani, neće, pošto su SPÖ, Zeleni i Neos isključili svaku saradnju sa ovom strankom, moći da formira vladu, jer će ÖVP, koja je jedina bila otvorena za saradnju sa svima, najverovatnije dobiti nedovoljan broj glasova.

Inače na listi kandidata FPÖ, na mestu koje garantuje ulazak u pokrajinsku i gradsku skupštinu je i jedan kandidat srpskog porekla, Nemanja Damnjanović, rodom iz Kragujevca. Lider FPÖ već duže vreme uspeo je u redove svoje stranke, svojim stavovima o Kosovu i uopšte politike zapada prema Srbima, da pridobije veći broj članova srpskog porekla i ispunio je obećanje dato ranije da će dati visoko mesto na izborima u Beču. Podršku na ovim izbvorima Štrahe i FPÖ dobili su i od predsednika RS Milorada Dodika, koji je javno, na predizbornim skupovima u Beču, pozvao Srbe da glasaju za ovu stranku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track