(FOTO) DOK ČEKAJU REZULTATE: Štrahe uživao u srpskom roštilju, a Hojpl se prži na tihoj vatri!
Foto: Milan Ilić

BEČKI IZBORI

(FOTO) DOK ČEKAJU REZULTATE: Štrahe uživao u srpskom roštilju, a Hojpl se prži na tihoj vatri!

Austrija -
Retko kada je bilo tako napeto na izborima za gradsku/pokrajinsku skupštinu Beča

BEČ - Čitava Evropa čeka rezultate izbora u Beču. Retko kada je bilo tako napeto na izborima za gradsku/pokrajinsku skupštinu Beča. Nikada pre nisu socijaldemokrati (SPÖ) imali nedoumicu da li će ostati najjača politička snaga u austrijskom glavnom gradu. Međutim danas im je za petama, po svim anketama, Slobodarska partija (FPÖ).

Analitičari prognoziraju da će na izbore izaći više od 70 odsto ukupnog glasačkog tela, što bi bio rekord u protekle tri decenije. Predizborna kampanja je završena u petak uveče, kada su svoje predizborno finale imali socijaldemokrati i NEOS. U gigantski šator socijaldemokrata došao je gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl (Michael Häupl) u društvu sa saveznim kancelarom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann).

Zabrinut, Mihael Hojpl gradonačelnik Beča

Fajman je rekao da Beč i dalje treba gradonačelnika kao što je Hojpl, a on je naglasio da ne želi u koaliciju sa slobodarcima. "Nije to iz ličog hira, nego zato što sa "takvom trupom" bečki socijaldemokrati uopšte ne žele da imaju posla", rekao je Hojpl i dodao "11. oktobra se odlučuje da li će se izabrati mržnja, odbacivanje i izopštavanje siromaštva, ili se bira karakter, dostojanstvo i humanost", rekao je Hojpl.

U socijaldemokratskom šatoru je gostujući govornik bio i jedan Hojplov kolega srpskog porekla, Zoran Janković, gradonačelnik slovenačke Ljubljane. Janković je za Hojpla rekao da je najbolji gradonačelnik na svetu.

Dok je Hojpl govorio pod šatorom, lider slobodaraca Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) je takođe bio na večeri sa Srbima. Štrahe, koji je predizborno finale završio dan ranije, iskoristio je petak veče da provede sa svojim najbližim bečkim saradnicima, Johanom Gudenusom, Maksimilijanom Krausom, Konstantinom Dobrilovićem i drugima, u "Top Grillu" Saše Bađevića u 16. bečkoj opštini (Ottakring).

Srpski kandidat... Štrahe sa Nemanjom Damjanovićem
Srpski kandidat... Štrahe sa Nemanjom Damjanovićem

Tu je, naravno, bio i Nemanja Damnjanović, kanidat FPÖ-a koji će najverovatnije ući u odborničku/poslaničku klupu Skupštine Beča posle današnjih izbora. Štrahe je ponovio da respektuje Srbe i naglasio kako mu je Dobrilović prvi govorio o srpskoj istoriji, a koju je kasnije i sam proučavao, diveći se izdržljivosti srpskog naroda tokom vekova.

Štrahe je još jednom naglasio da Austrijance i Srbe deli samo jezik, ali da imaju zajedničke hrišćanske korene.

"Srbi u Beču i Austriji su dobrodošli, najvećom su većinom vredni, pošteni ljudi, koji ne stvaraju nikakve probleme", naglasio je Štrahe. Po njemu, probleme pravi deo muslimana, koji stvaraju paralelno društvo i zagovaraju radikalni islamizam. Na trpezi su posle austrijskog predjela, servirani specijaliteti srpskog roštilja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track