OSVETA BIVŠEG RADNIKA: Hakovao i objavio podatke 20.000 pretplatnika Bečkih linija!
Foto: Printscreen Krone.at

GRAĐANI U PROBLEMU

OSVETA BIVŠEG RADNIKA: Hakovao i objavio podatke 20.000 pretplatnika Bečkih linija!

Austrija -
Pitanje je šta će biti ako na bazi objavljenih podataka neko treći uzme lažni identitet klijenata Bečkih linija

BEČ - Korisnički podaci javnog prevoznika Bečke linije hakovani su i objavljeni na internetu. Prema prvim procenama radi se o 20.000 korisnika, saopštio je portparol Bečkih linija i dodao da nisu objavljene korisničke lozinke za plaćanje, već imena, adrese , brojevi telefona, i datumi rođenja. Svi ovi korisnici već su obavešteni mejlom o incidentu.

Istragom je utvrđeno da je jedan nezadovoljni bivši radnik jednog nemačkog preduzeća za elektronsku obradu podataka ukrao lične informacije 20.000 pretplatnika Bečkog javnog gradskog saobraćajnog preduzeća (Viner Linijen - nem. Wiener Linien), i objavio na internetu. Kako izgleda, reč je o delu klijenata čiji su podaci uneseni u elektronske datoteke Viner Linijena pre 2010. godine, ali se ne zna da li će se pojaviti još ukradenih podataka.

Portparol Viner Linijena naglašava da se u ovom slučaju nikako ne radi o "rupi" u informatičkom sistemu Viner Linijena, nego o kriminalnom činu pojedinca. Reč je o tehničaru koji je bio zaposlen u preduzeću EOS Aptrejd (EOS Uptrade) iz Hamburga, koje upravlja sa elektronskom prodavnicom Viner Linijena i raznih drugih javnih saobraćajnih preduzeća, među ostalim i berlinskim.

EOS ima ukupno šezdesetak zaposlenih u Hamburgu i takođe nemačkom Drezdenu. Svi klijenti koji su registrovani u elektronskom sistemu Viner Linijena (vlasnici godišnjih karata i dr.) dobiće ovih dana elektronsko pismo sa izvinjenjem. Protiv kradljivaca podataka se odmah krenulo za krivičnim prijavama, a informatički eksperti proveravaju da li ipak postoji neka "rupa u sistemu". Viner Linijen se, naravno, uveliko trudi da izbriše sa interneta

sve u ovom slučaju objavljene podatke.

Bivši tehničar, je navodno nestao. Organi vlasti još ne mogu da ga pronađu. Pitanje je šta će biti ako na bazi objavljenih podataka neko treći uzme lažni identitet klijenata Viner Linijena i počne u ime stvarnih klijenata kupuje robu preko interneta. Možda će stvarni klijenti početi dobijati više elektronske spem-pošte. Bečki informatički stručnjak Martin Vitman (Martin Wittmann) je postavio internet-stranicu na kojoj svaki klijent Viner Linijena može proveriti da li je žrtva ove krađe podataka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track