Najnovije vesti

AUSTRIJSKI POSLANIK UPOZORIO Pilc: Bićemo odgovorni ako turski tenkovi sravne kurdska sela!

OPASAN TRANSFER

AUSTRIJSKI POSLANIK UPOZORIO Pilc: Bićemo odgovorni ako turski tenkovi sravne kurdska sela!

Austrija
AVL ugovorio isporuku motora za turske tenkove,a povodom ovog posla reagovao je Peter Pilc, poslanika Zelenih i portparola ove partije za državnu bezbednost

GRAC - Austrijski "AVL" ugovorio je isporuku motora za turske tenkove tipa "altaj" (altay). Ovoje razbesnelo Petera Pilca (Peter Pilz), poslanika Austrijskih Zelenih u Saveznom parlamentu Austrije i portparola ove partije za državnu bezbednost koji je upozorio "na opasnosti transfera znanja za potrebe turske vojne tehnologije"

"Pomaže li sada Austrija da turski tenkovi brže sravne sa zemljom kurdska sela?", pita se Pilc.

Reč je o motoru za novi turski tenk "altaj" dugog 7,3 metra i teškog 65 tona. Prethodno su, sa motorima drugih proizvođača, testirani prototipovi ovog bojnog vozila. Međutim, rezultati nisu bili zadovoljavajući. Zato je, posle osam godina neuspešnih napora na razvoju motora za ovaj tenk, Turska u pomoć pozvala "AVL iz Graca.

Pilc kaže da je "altaj" prestižni turski izvozni projekat i lično za predsednika Turske Redžepa Erdogana. Planira se izrada 1.000 ovih tenkova, od kojih će jedan deo biti izvezen u Oman i Saudijsku Arabiju.

"S obzirom na dobre odnose ovih zemalja sa islamskom državom, Turska svoje tenkove može isporučiti direktno u ruke koljača iz IS-a". Pored toga, Austrija će biti i delom odgovorna ako novi tenkovi sa zemljom sravne kurdska sela, dodaje Pilc.

O 190 miliona evra vrednom ugovoru između Turske i AVL-a odlučiće uskoro austrijski savezni ministar finansija. "Mi isporučujemo motor jednom turskom mešovitom koncernu i nemamo uticaj na to gde će oni biti ugrađeni", kaže portparol AVL-a, dodajući da je ceo posao legalan.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...