(FOTO) MAJCI ODUZIMAJU SINA: Dvogodišnjaka pakuju i šalju natrag u Kinu!
Foto: Tiergarten Schönbrunn/Norbert Potensky

Šenbrun ostaje bez još jednog člana

(FOTO) MAJCI ODUZIMAJU SINA: Dvogodišnjaka pakuju i šalju natrag u Kinu!

Austrija -
Panda Fu Bao leti za Kinu 6. novembra u pratnji njegov veterinara, zoologa i njegove negovateljice

BEČ - Panda Fu Bao, jedna od najvećih atrakcija bečkog Zoološkog vrta Šenbrun, mora da se vrati u Kinu.

Iako je Fu Bao rođen u Beču, njegovi roditelji su u vlasništvu države Kine. Po ugovoru o najmu sa Kinom, odrasle pande ostaju u zemlji kojoj su pozajmljene šest godina, a ako im se u insotranstvu rodi potomstvo, ono posle dve godine mora biti vraćeno u Kinu.

Zoovrt Šenbrun/Norbert Potensky)
Zoovrt Šenbrun/Norbert Potensky)

Fu Bao leti za Kinu 6. novembra. U pratnji će biti troje ljudi, njegov veterinar, zoologinja koja se brinula o njemu u Šenbrunu i jedna od njegovih svakodnevnih čuvarki i negovateljica. Oni prvo lete za Amsterdam, a odatle za Čengdu u Kini. U blizini ovog grada se nalazi veliki park za pande. Du Jiangjan, gde će Fu Bao prvo jedan mesec provesti u karantinu. Ovaj sada već velik "momak", težak je 55 kilograma.

"I u divljini pande posle dve godine napuštaju svoje majke, ili ih ove izbacuju iz 'zajedničkog domaćinstva', pa tada moraju da se snalaze same", kaže Dagmar Šrater (Dagmar Schratter) direktorica Zoološkog vrta Šenbrun.

U Šenbrunu već polako pripremaju Fu Baoa za put, navikavaju ga na drveni kontejner- kavez u kojem će biti tokom leta. U njega stavljaju pandinu uobičajenu hranu, bambus, a kada uđe unutra tresu čitav kontejner, da ga ne šokira njihanje tokom leta. Njegova čuvarka iz Šenbruna će ostati u Kini dve nedelje, dok se Fu Bao ne prilagodi novoj sredini.

Inače, Fu Bao je treća panda rođena u Zoološkom vrtu Šenbrun. To prirodnim putem nije uspelo do sada niti jednom drugom zoološkom vrtu u Evropi. Pre Fu Baoa, rođenog 2013, to su bili Fu Long (2007) i Fu Hu (2010). Oni su sada u Kini. prema kineskim podacima, u divljini sada žive 1.864 pande.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja