AUSTRIJSKI VOJNI DOKUMENT OTKRIVA: Ograda na granici sa Slovenijom bi napravila haos!
Foto: Milan Ilić

Kronen cajtung

AUSTRIJSKI VOJNI DOKUMENT OTKRIVA: Ograda na granici sa Slovenijom bi napravila haos!

Austrija -
Vojska upozorava da preti nekontrolisana promena rute izbeglica na kraju ograde u šume, polja, dvorišta i na nezatvorene puteve, što bi predstavljalo dodatni teret po policiju i vojnike, a time bi bila ugrožena bezbednost

BEČ - Austrijska vojska protivi se podizanju ograde duž granice sa Slovenijom, upozoravajući na opasnosti koje su vezane za ovaj poduhvat, koji je najavila ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner).

Prema vojnom dokumentu, kako prenosi bečki dnevnik Kronen cajtung, ograda ne može da funkcioniše, jer bi trebalo zatvoriti i sve puteve, kao i železničku vezu, što bi dovelo do kolapsa saobraćaja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dalje vojska upozorava da preti nekontrolisana promena rute izbeglica na kraju ograde u šume, polja, dvorišta i na nezatvorene puteve, što bi predstavljalo dodatni teret po policiju i vojnike, a time bi bila ugrožena bezbednost.

Pošto među izbeglicama nema samo dobronamernih ljudi, preti opasnost da bi migranti ogradu mogli nasilno da ruše, ukazuje vojska. U tajnom dokumentu, vojska, pored opasnosti, navodi i alternative za usmeravanje talasa izbeglica. Kao alternativne predloge, vojska predlaže poboljšanja u organizaciji na granici Slovenije.

Foto: Bundesheer
Foto: Bundesheer

Tako se predlaže uspostavljanje pomerljivih ograda, šatora, kontejnera, kao što je to bio slučaj i na prelazima sa Mađarskom. Isto tako vojska smatra da bi trebalo dogovoriti sa Slovenijom raspodelu izbeglica u manje grupe za autobuse koji bi ih čekali.

Takođe se predlaže i otvaranje više graničnih prelaza kako bi se teret izbeglica raspodelio.

"Radije bih imao izbeglice uredno na ulici, nego da nestanu na kraju žice na ničijoj zemlji. Od toga strahuju stanovnici pograničnih mesta", ističe jedan neimenovani visoki oficir austrijske vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track