ALARMANTNO: U Austriji živi 408.000 dece u siromaštvu!
Foto: Shutterstock

Vrna statistika

ALARMANTNO: U Austriji živi 408.000 dece u siromaštvu!

Austrija -
BEČ - Iako je Austrija jedna od najrazvijenijih država na svetu u kojoj se može se reći živi u blagostanju, sve više građana živi u siromaštvu.

Najnovija istraživanja pokazuju da je u Austriji ukupno 408.000 dece siromašno ili živi na ivici siromaštva. Ovo nije mala brojka jer predstavlja skoro pet procenata ukupnog stanovništva države. Kada je o domaćinstvima reč, u Austriji se siromašnim smatraju ona domaćinstva čiji članovi imaju ukupna primanja ispod 1.500 evra mesečno.

Deca iz takvih domaćinstava nemaju mnogo toga što imaju njihovi vršnjaci: ne mogu da isfinansiraju sportske aktivnosti, ređe idu na izlete i godišnje odmore i nemaju novca za mnogo šta drugo, od garderobe, obuće... Ovakvo stanje nije dobro, ni kratkoročno ni dugoročno, upozoravaju sociolozi i drugi eksperti.

Siromašna deca imaju u proseku manje prijatelja. Prema podacima Socijalnog barometra Austrije, 22 procenta sve dece se stidi da pozove prijatelje kod sebe kući, jer stanuju u lošim uslovima. Pored toga, siromašnija deca su češće bolesna i po pravilu ne uspevaju da nadmaše nivo obrazovanja svojih roditelja. Siromaštvo se tako nasleđuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track