DOBILI ZELENO SVETLO: Pare koje je Austrija dala za migrante ne ulaze u budžetski deficit!
Foto: Shutter

IZBEGLIČKA KRIZA

DOBILI ZELENO SVETLO: Pare koje je Austrija dala za migrante ne ulaze u budžetski deficit!

Austrija -
Austrija je saopštila da je dobila "zeleno svetlo" iz Brisela da izdatke u vezi sa migrantskom krizom isključi iz računice ciljnog budžetskog deficita prema propisima evrozone.

BEČ - Zvanični Beč procenjuje da će u 2016. migrantska kriza koštati tu zemlju oko milijardu evra, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), rekao je za austrijski radio U1 ministar finansija te zemlje, Hans-Jerg Šeling, a prenosi agencija Frans pres.

Austrija je prošle godine imala budžetski deficit od 2,7 odsto BDP-a, nešto ispod ciljnog nivoa EU od 3,0 odsto. Evropska komisija prognozira da će austrijski deficit pasti na 1,9 odsto u 2015. i na 1,6 odsto u 2016.

"Komisija priznaje da je potrošnja na izbeglice kako vanredna, tako i nepredviđena. Potrebno je da vidimo kako će tehnički taj proračun biti izveden, ali jedno je sigurno, potrošnja na izbeglice biće isključena iz obračunavanja deficita", kazao je Šeling.

Austrija je, zajedno sa Italijom, zatražila od Komisije da ublaži propise koji se odnose na budžetski deficit za zemlje koje mnogo troše na migrante. Komisija je navela da prihvata da migrantska kriza spada u posebne okolnosti i da opravdava ublažavanje ciljeva deficita.

Austrija ove godine očekuje 95.000 zahteva za azil, a iduće godine 130.000, ukoliko trenutni trendovi potraju, rekao je ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track