ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE: Austrija ne vidi razliku između solidarnosti za izbeglice i gluposti!
Foto: Reuters

Bez dlake na jeziku

ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE: Austrija ne vidi razliku između solidarnosti za izbeglice i gluposti!

Austrija -
BUDIMPEŠTA - Mađarske vlasti optužile su danas zvanični Beč da meša "solidarnost i glupost" nakon što je Austrija saopštila da bi one zemlje koje ne prihvate svoj deo izbeglica u skladu sa kvotama Evropske unije trebalo da se suoče sa kaznama.

Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) izjavio je da bi zemljama koje ne sarađuju u tom programu i koje od EU dobijaju više finansijskih sredstava nego što za nju daju, trebalo uvesti određene kazne, prenela je agencija AFP.

"Kancelar Austrije ne vidi razliku između solidarnosti i gluposti", izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Solidarnost znači pomoći ljudima koji su u nevolji tamo gde žive i pomoći im da se vrate kući kada se konflikt okonča. Sa druge strane, glupost je ostaviti stotine hiljada ljudi, ili čak milione, u Evropi bez kontrole, kad svi, i Evropljani i izbeglice, vide da ovde nikad neće dobiti ono čemu su se nadali", rekao je Sijarto za mađarsku agenciju MTI.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je takođe zapretio zakonskim posledicama onim članicama EU koje odbiju da prihvate izbeglice u skladu sa kvotama, pri čemu je posebno pomenuo Mađarsku i Slovačku.

Sijarto je optužio evropske političare da se služe "ucenom da bi doveli više izbeglica u Evropu, a zatim ih raspodelili pomoću sistema obaveznih kvota". U skladu sa planom za raspoređivanje 160.000 izbeglica i migranata u EU, Slovačka i Mađarska bi trebalo da prime po oko 2.300 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja