SILOVANJA U KELNU NISU BILA SLUČAJNOST: Azilanti za doček seksualno napadali i žene u Austriji!
Foto: Reuter, 11. 6.2015

Austrijski MUP saopštio

SILOVANJA U KELNU NISU BILA SLUČAJNOST: Azilanti za doček seksualno napadali i žene u Austriji!

Austrija -
BEČ - Austrijskoj policiji javile su se žene koje su u Salcburgu u novogodišnjoj noći pretrpele seksualne napade slične onim u nemačkom gradu Kelnu, prenosi danas bečka štampa.

Muškarci poreklom iz Avganistana i Sirije osumnjičeni su da su na javnim mestima napadali žene tokom dočeka Nove godine.

Policija ističe da nije želela da zataška ove slučajeve, ali da su se tek sada javile žene koje su u austrijskom gradu doživele isto što i žene u Kelnu.

Štampa u Beču prenosi da su podnete prijave za seksualne napade i krađu. Tri žene su napadnute u novogodišnjoj noći nadomak centra u Beču, najpre nepristojnim dodirima, a posle toga su i pokradene.

U Salcburgu je jedna 22-ogodišnja žena podnela prijavu pošto je u novogodišnjoj noći na trgu Rezidenc plac, gde je priređen doček, od nepoznatih lica seksualno napadnuta.

Muškarci stranog porekla su, kako se navodi, u grupi od osam do deset osoba nasrnuli na ženu i potom joj i ukrali mobilni telefon.

Policija je, takođe, saopštila da je jedan 24-ogodišnji Avganistanac seksualno uznemiravao jednu 28-ogodišnju ženu u jednom kafiću, nakon čega je reagovalo obezbeđenje, koje ga je zadržalo do dolaska policije.

Prijavljena su i dva slučaja u kojima je Avganistanac (28) seksualno ugrožavao jednu 58-ogodišnju Austrijanku, na trgu Rezidenc plac, a nedaleko od tog mesta jedan Sirijac (24) nasrnuo je na 20-ogodišnju Nemicu.

"Policija istražuje da li se radi o organizovanim napadima, odnosno da li postoji veza između napadača u tim slučajevima", objasnila je portparol policije Valeri Hilebrand.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner istakla je da će policija svaki slučaj pojedinačno odlučno i bez tolerancije istražiti.

"Potpuno je nebitno da li se radi o izbeglicama, podnosiocima za dobijanje azila ili Austrijancima. Jedno je jasno - mi žene nećemo dozvoliti da nam bilo ko ograniči slobodu kretanja na javnim mestima", poručila je Mikl-Lajtner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja