FIŠER PORUČIO ŠTRAHEU: Ne možete kancelara nazvati državnim neprijateljem!
Foto: Dragana Udovicic

Politika

FIŠER PORUČIO ŠTRAHEU: Ne možete kancelara nazvati državnim neprijateljem!

Austrija -
BEČ - Austrijski predsednik Hajnc Fišer (Heinz Fischer) najoštrije je osudio izjavu lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnca Kristijan Štrahea (Heinz Christian Strache) koji je, kritikovao kancelara Vernera Fajmana (Werner Faymann) zbog politike prema izbeglicama, nazvavši ga čak „državnim neprijateljem“!

Fišer je naglasio da nema razumevanja za jezik za koji "apsolutno nema mesta" u mirnoj i demokratskoj zemlji.

"Odgovor na otrovne i neprihvatljive kvalifikacije i slične zlonamerne izjave je jedan: Tako ne može!", rekao je predsednik Fišer.

Podsetimo, Štrahe je izjavio da "iImamo situaciju u kojoj su nemačka kancelarka Angela Merkel i Fajman neodgovornom, socijalromantičnom kulturom dobrodošlice i pozivom Evropu doveli u najveću krizu od svetskog rata".

Evropa preti da se surva u provaliju. Tek smo videli početak“, naglasio je Štrahe u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“.

On je kazao da će posle zime ponovo milioni migranata krenutu put Evrope, te da u Austriji treba ove godine očekivati više od 300.000 migranata koji će želeti da ostanu u zemlji. „Ko tako nešto čini svojoj zemlji on je državni neprijatelj“, objasnio je svoju optužbu.

Štrahe procenjuje da će u Evropu doći tri, a možda i pet miliona migranata, ali da će 300.000 želeti da ostane u Austriji. „

"U takvoj situaciji imamo kancelara, koji stavlja sve zakone van snage i nekontrolisano pušta migrante u zemlju. To nisu nikakve ratne izbeglice, već za 70 odsto migranti iz Pakistana, Afrike, Maroka i Alžira”", podvlači lider najuticajnije opozicione partije Austrije.

On je ocenio da je austrijska vlada trebalo odavno da stavi van snage Šengenski sporazum. „

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track