AUSTRIJSKA VLADA ODLUČILA: Predsednički izbori 24. aprila!
Foto: Reuter

Politika

AUSTRIJSKA VLADA ODLUČILA: Predsednički izbori 24. aprila!

Austrija -
BEČ - Vlada Austrije odlučila je danas da predsednički izbori u toj zemlji budu održani 24.aprila, a austrijski kancelar Verner Fajman rekao je da odluku vlade treba da potvrdi glavni odbor parlamenta.

Zbog velikog broja najavljenih kandidata, očekuje se da niko neće dobiti većinsku podršku u prvom krugu, tako da bi konačna odluka o predsedniku biti doneta u drugom krugu, 22.maja.

Do sada je kandidaturu najavilo pet političara - ispred vladajuće Socijaldemokratske partije (SPO) ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer, ispred Narodne stranke (OVP) nekadašnji dugogodišnji predsednik parlamenta Andreas Kol, Zeleni u izbornu trku šalju višegodišnjeg predsednika partije Aleksandera van der Belena, a kao nezavisni kandidat očekuje se ranija predsednica Višeg suda Irmgard Gris.

I Slobodarska partija (FPO) najavila da će imati svog kandidata. Konačan broj pretendenata za fotelju predsednika Austrije biće poznat do 18.marta, kada ističe rok za predaju kandidatura.

Ko želi da se kandiduje mora da prikupi 6.000 potpisa osoba sa pravom glasa, koje, kao podržavaoci kandidature, moraju lično da dođu u opštinu i potvrde podršku. Za mesto predsednika, prema važećem zakonu, mogu da se kandiduju austrijski državljani koji će najkasnije 24.aprila biti stariji od 35 godine.

Na predsedničkim izborima pravo glasa umaju svi državljani stariji od 16 godina. Da bi jedan kandidat bio izabran u prvom krugu neophodno je da dobije više od polovine svih važećih glasova, a ukoliko to niko ne uspe, održava se drugi krug.

Do sada je drugi krug uvek bio potreban kada bi SPO i OVP imali zasebne kandidate, i kada je bilo više od četiri kandidata. Od 1951.održano je 12 predsedničkih izbora, a samo na tri je bio potreban drugi krug.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track