SPECIJALCI NA AUSTRIJSKOJ GRANICI: Posebno obučena vojna jedinica od danas na međi sa Slovenijom!
Foto: Bundesheer

Jačaju kontrolu

SPECIJALCI NA AUSTRIJSKOJ GRANICI: Posebno obučena vojna jedinica od danas na međi sa Slovenijom!

Austrija -
BEČ - Na graničnom prelazu Špilfeld ka Sloveniji od danas su počele da se primenjuju nove mere upravljanja prelazom izbeglica u Austriju.

Pripadnici specijalne jedinice austrijske vojske pojačaće dosadašnih 435 vojnika koji se nalaze na jugu zemlje u "misiji" zaštite državne granice.

Time, kako je potvrdio general Karl Šmidseder počelo je testiranje novog sistema uređenog prelaska granice. Oko 150 padobranaca i vojnih policajaca bataljona 25-te specijalne jedinice vojske podržaće policijske snage u Špilfeldu, a tako i zaštititi zelenu granicu.

"Ti vojnici su profesionalci koji su prošli najbolju obuku i mogu i bez ograde da obezbede među", poručio je general.

Prema Šmidsederu novi režim upravljanja prelaskom granice predviđa da do 500 izbeglica bude detaljno kontrolisano i registrovano, kao i pretražen njihov prtljag.

U februaru bi ovaj sistem trebalo u potpunosti da se primenjuje, čime bi dnevni broj detaljno kontrolisanih mogao da dostigne i 11.000.

Slovenci će, kako je ukazao, tada talas izbeglica usmeravati samo na Špilfeld. Iza granične linije, u pograničnom prostoru u Špilfeldu, planirano je uspostavljanje centara za prihvat, koji će biti pod nadzorom.

U njima treba da se identifikuju ekonomske izbeglice koje bi potom bile vraćane u Sloveniju.

(Foto: Bundesheer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja