AUSTRIJSKI VICEKANCELAR U POSETI MOSKVI Miterlener: Od ove posete zavisi 40.000 radnih mesta!
Foto: ÖVP

Mala vajda od sankcija Rusiji

AUSTRIJSKI VICEKANCELAR U POSETI MOSKVI Miterlener: Od ove posete zavisi 40.000 radnih mesta!

Austrija -
BEČ – Austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener istakao je da je u fokusu njegove dvodnevne posete Rusiji, koju je započeo danas, interes austrijskih kompanija na ruskom tržištu, a manje "politički aspekti"

"Na kraju, od toga zavisi oko 40.000 radnih mesta", objasnio je on u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF. Miterlener je istakao da je političko rešenje ukrajinske krize definisano procesom iz Minska i odvija se pre svega na nivou Evropske unije.

"Mi smo ovde iz bilateralnih interesa, ali uvek u okviru preuzetih obaveza koje su nam naložene sankcijama", objasnio je on.

Miterlener, koji je otputovao na sastanak mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Austrije i Rusije, podsetio je da ima kritički stav prema sankcijama, jer su nanele štetu obema stranama, a nisu vodile ka pravom napretku. Austrija je od januara do oktobra prošle godine izvezla robu u vrednosti od 1,62 milijardi evra, za 40,5 odsto manje nego u istom periodu 2014..

Miterlener tokom posete Moskvi predvodi visoku ekonomsku delegaciju, u kojoj su šef naftnog koncerna OMV Rajner Zele, generalni direktor Rajfajzenbanke Valter Rotenštajner, i drugih velikih koncerna. Na sednici mešovite komisije biće, kako je najavljeno, reči o budućoj saradnji u oblasti energetike, turizma, ali i realizaciji velikih projekata.

Tokom posete Miterlener, kako je najavljeno u Beču, sastaće se sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i ministrima energetike i privrede, Aleksandrom Novakom i Aleksejem Uljakaevom. Poseta Moskvi visoke delegacije Austrije naišla je na brojne kritike u zemlji i EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track