PREDIZBORNA KAMPANJA U AUSTRIJI: Predsednički kandidati dele med i mleko u zamenu za glasove!
Foto: Reuter

predesdnički izbori 24.aprila

PREDIZBORNA KAMPANJA U AUSTRIJI: Predsednički kandidati dele med i mleko u zamenu za glasove!

Austrija -
BEČ – U Austriji je danas zvanično počela kampanja za izbore za predsednika Austrije koji se održavaju 24. aprila.

U trku za najvišu funkciju u zemlji ušlo je sedam kandidata. Istraživanja javnog mnjenja ukazuju da šest kandidata ima šanse da uđe u drugi krug, koji je gotovo potpuno izvestan, jer nijedan od kandidata neće moći da osvoji većinu u prvom krugu glasanja.

Istraživanja takođe pokazuju da je svaki drugi Austrijanac još neodlučan pa je predizborna kampanja odlučujuća u privlačenju glasača. Tokom uskršnjih praznika širom zemlje postavljeni su predizborni plakati sa kojih se kandidati osmehuju uz svoje poruke građanima. Takođe, kandidati su se spremili i za predizborne skupove, na kojima će deliti poklone.

Kandidat Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) Rudolf Hundstorfer na svojim skupovima deliće teglice meda, upaljače i olovke. Andreas Kol, kandidat Narodne partije (ÖVP) deli čokoladice i slatkiše, a kandidat Slobodarske partije (FPÖ) Norbert Hofer olovke i kape. Kandidat Zelenih Aleksander van der Belen podeliće "ekološke" poklone biračima. Naime, on je pripremio drvene olovke iz eko-šuma, letke odštampane na recikliranom papiru i dao je nalog da se svi proizvodi naprave u društveno odgovornim preduzećima.

Nezavisni kandidat Irmgard Grsi, koja raspolaže najmanjim predizbornim budžetom od 663.000 evra, odštampala je samo flajere sa svojim likom i porukama.

Milioner ušao u izbornu trku... Rihard Lugner (foto printscreen heute.at)
Milioner ušao u izbornu trku... Rihard Lugner (foto printscreen heute.at)

Lugner kandidat sa najmanje šansi

U predizbornu trku ušao je i Rihard Lugner, ličnost koja već decenijama krasi medijske stupce posvećene zabavi, a prilikom prikupljanja potrebnih potpisa za kandidaturu pokušavao je na sve moguće načine da „namami“ birače, ponekad i kršeći zakon. Tako je nudio onima koji daju potpis za njegovu kandidaturu besplatne karte za bioskop u njegovom tržnom centru, ali i vožnju limuziniom do opštine na potpisivanje kandidature. Tokom predizborne kampanje, on je najpre želeo da odustane od plakata, ali je promenio odluku, pa će i njegov lik biti na ulicama svih većih gradova. On je, inače, jedini kandidat kojem se ne daju nikakve šanse za ulazak u drugi krug, jer će u prvom osvojiti samo jednocifren broj glasova dok se razlika u glasovima drugih razlikuje za svega par odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track