FAJMAN: Nemačka treba da izdaje tranzitne vize za izbeglice!
Foto: Ap

nastavlja se prepucavanje

FAJMAN: Nemačka treba da izdaje tranzitne vize za izbeglice!

Austrija -

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman poručio je Nemačkoj da, ako namerava i dalje da prima veliki broj izbeglica, treba da izdaje tranzitne vize na spoljnim granicama Evropske unije ili izvan EU

"To je jedina mogućnost da se spreči nekontrolisano ulaženje u EU", podvukao je Fajman", i dodao da, ako Italija nastavi sa daljim propuštanjem izbeglica koje dolaze na austrijsku granicu na Breneru, Austrija mora biti spremna da spreči da postane tampon zona za Nemačku.

On je istakao da neće biti dozvoljena navala izbeglica na Breneru kao što je bio slučaj prošle jeseni na drugim prelazima, te pozvao partnere u EU da budu spremni.

"Ko tvrdi da može neograničeno da prihvata izbeglice, ne govori istinu", podvukao je Fajman.

Austriju je, zbog planiranog upravljanja granicom na Breneru, kritikovao i evropski komesar Ginter Etinger, koji je, bečkom nedeljniku "Profil", kazao da smatra da su kontrole na ovoj granici trenutno potpuno nepotrebne.

"Brener je ekonomski najvažniji prelaz na alpima za transport robe, ali i za turiste", ukazao je on dodajući da zbog toga treba izbeći kontrole. Na drugoj strani, prema njegovim rečima, Italija treba da registruje izbeglice, kao i da obezbedi više mesta u prihvatnim centrima.

Etinger ocenjuje da Italija neće pustiti više izbeglica bez registracije, kao što je to činila 2014. i 2015. Isto tako, evropski komesar je konstatovao zaostajanje Austrije.

"Austrija je pre 15 godina bila uzor Nemačkoj, ali od tada je zaostala iza svojih mogućnosti u razvoju. U mnogim evropskim zemljama su potrebne reforme – fleksibilnije tržište rada, duži radni vek, više inovacija. Na svim tim poljimaAustrija odavno više nije uzor Evropi", smatra Etinger.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track