AUSTRIJSKI MINISTAR DIPLOMATIJE: Pojačaćemo kontrolu granice sa Italijom!
Foto: Reuters

Spremni za novi izbeglički talas

AUSTRIJSKI MINISTAR DIPLOMATIJE: Pojačaćemo kontrolu granice sa Italijom!

Austrija -

BEČ - Austrija će ponovo pojačati kontrolu duž granice sa Italijom ukoliko protok migranata preko severne granice te zemlje ne bude drastično smanjen, upozorio je danas ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc

Italijanski premijer Mateo Renci prošle nedelje je naglasio da se Italija ne suočava sa invazijom nakon pristizanja čamaca sa migrantima iz Libije uprkos strahu da bi ova ruta mogla da postane glavna ulazna tačka u Evropu, prenosi AFP. Kurc je, međutim, ukazao da se Evropa bori da najgorom migrantskom krizom još od Drugog svetskog rata.

"Pogledajte brojke. Austrija je primila 90.000 migranata prošle godine, što je blizu jedan odsto ukupne populacije - što znači da bi Italija srazmerno trebala da primi više od 600.000 ljudi", rekao je Kurc za italijanski dnevnik Mesađero.

Austrijski premijer je naveo i da je 154.000 migranata stiglo u Italiju 2015, a da je registrovano samo 83.000 zahteva za azil, što je neslganje za 71.000 slučajeva. Austrija nastoji da smanji ovogodišnji dolazak na 37.500 migranata, a Rim su uznemirili planirani građevinski radovi na prelazu Brener u Alpima, kao pripreme Austrije za mogući novi priliv imigranata koji dolaze iz Italije. Brener je jedan od glavnih transportnih koridora izmedu severne i južne Evrope.

"Mi smo svesni istorijskog i logističkog značaj ove granice, a pojačanje kontrole nije ni naša želja", rekao je Kurc. "Ali ako vidimo da se broj nelegalnih migranata koji dolaze preko Mediterana ne smanjuje, bićemo primorani da uvedemo kontrole", upozorio je Kurc.

Ranije ove nedelje, italijanski sindikati poljoprivrednika upozorili su da bi ponovno uvođenje pojačanih graničnih kontrola ugrozili transport italijanskih prehrambenih proizvoda u vrednosti od 10 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track