AUSTRIJSKA CRKVA SE POBUNILA: Episkop Ajzenštata zabranio postavljanje ograde protiv migranata!
Foto: AP

Neće moći

AUSTRIJSKA CRKVA SE POBUNILA: Episkop Ajzenštata zabranio postavljanje ograde protiv migranata!

Austrija -

BEČ - Jedna dioceza Katoličke crkve u Austriji je zabranila podizanje ograde protiv migranata na svom zemljištu kod granice Mađarske, iako to zahteva Vlada u Beču

Austrija želi da do juna postavi ogradu na delovima granice s Mađarskom i Italijom, da bi se usmerio moguć priliv migranata. Vlada je za tu svrhu tražila saglasnost vlasnika zemljišta. Ali, episkop Ajzenštata, Egidius Žifkovič, naglasio je u zvaničnom pismu da neće dozvoliti podizanje takve ograde na zemljištu svoje dioceze kod austrijske granične karaule Mošendorf.

"Odgovor je ne. U najboljem slučaju, biće rupe u ogradi", rekao je podsetivši da je njegova dioceza teško trpela zbog "gvozdene zavese" tokom Hladnog rata, i dodao da je da Papa Franja proglasio 2016. "godinom milosrđa".

Na vrhuncu krize, u jesen 2015. godine, kroz region Ajzenštata je za manje od šest nedelja na putu ka Nemačkoj prošlo 200.000 migranata, od kojih je mnoge prihvatila Crkva. Ukupno se 90.000 ljudi prijavilo za azil u Austriji 2015. godine, a skoro milion je prošlo kroz tu zemlju. Pošto je vreme lepo, Beč strahuje da će novi talas migranata krenuti preko Italije jer je kontrola zaoštrena na Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja