BEČKI VODIČI U PROBLEMU: Konkurencija sa istoka obara cenu turističkih tura!
Foto: Printscreen ORF

Sve manje posla

BEČKI VODIČI U PROBLEMU: Konkurencija sa istoka obara cenu turističkih tura!

Austrija -

BEČ - Bečki turistički vodiči su u sve težoj situaciji, a glavni razlog su mnogobrojni vodiči pristigli iz istočne Evrope kojima je zahvaljujući direktivi EU omogućeno da nude turističke ture u Beču

Iako se ova mogućnost odnosi samo na povremeno i privremeno organizovanje turističkih tura predsednica Bečkih vodiča Gerti Šmit (Gerti Schmidt) kaže da se u međuvremenu stvorila ozbiljna konkurencija. Njena procena je da između 25 i 30 posto turističkih obilazaka Beča odrađuju vodiči iz Istočne Evrope.

Vodiči mogu da budu sa bilo kog govornog područja sve dok su zaposleni u nekoj od filijala unutar EU. To znači da primera radi Rusi i Kinezi mogu da rade ture ako su zaposleni npr. u nekoj češkoj firmi. Postoji i velika razlika u cenama turističkih tura. Primera radi dva do dva i po sata obilaska grada sa vodičem iz Beča košta između 160-250 evra. Sa druge strane na primer jedan Slovački vodič naplati 40 evra za celi dan.

Šmitova dodaje da se ne vodi računa o kvalitetu vodiča je "kada vas vodi lokalni vodič to je sasvim drugo iskustvo za strance“. Imamo pritužbe vozača autobusa, koji kažu da strani vodiči često ne znaju da se snađu i provedu ih klroz grad jer ga ne poznaju dovoljno".

Bečki vodiči moraju da završe školovanje u trajanju od 4 semestra. Trenutno u Beču radi oko 1.000 licenciranih turističkih vodiča. Stvarna mera protiv cenovnog dampinga zapravo ne postoji navela je Šmitova. Sve u svemu strani vodiči bez obzira odakle dolaze moraju da budu upisani u registar ministarstva finansija. Tržišni inspektori će proveravati da li su vodiči koji dolaze iz inostranstva tamo i registrovani. Osim toga Bečke vodiče za strance treba bolje informisati: stoga se u saradnji sa privrednom komorom organizuju predavanja u zemljama iz kojih dolaze turisti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track